Tagadhatatlanul vallásellenes

2022.01.28. 15:18

Kitervelt, széleskörű támadást indított a magyarországi baloldal a hívő emberek ellen

Gyurcsány már miniszterelnökként is nekirontott az egyháznak, bukását követően még keményebben támadta.

A baloldali ideológia sajátja, hogy vallásellenes. Ezt eddig is tudtuk, mégis mindig újra és újra megdöbbentést tudnak okozni a magyarországi baloldali politikusok azzal, milyen engesztelhetetlenül gyűlölik a vallást és a hívő embereket. Karácsony Gergely szenteltvíztartós gyalázatos megjegyzése nagy botrányt okozott, de Karácsony valójában nem csinál mást, mint követi főnöke, Gyurcsány Ferenc utasításait és politikáját – olvasható az Origo cikkében.

Gyurcsány miniszterelnökként a magyar papokat szidta a pápának

Gyurcsány már miniszterelnökként is nekirontott az egyháznak. Bár kezdetben csak kinevették az emberek, amikor arról beszélt, hogy gyermekkorában rendszeresen bérmálkozott (azóta sem tudni, mivel keverhette össze az egyszeri alkalommal sorra kerülő bérmálást), 2004-ben, már miniszterelnökként viszont óriási botrányt okozott, amikor II. János Pál pápánál egy magánkihallgatáson a magyar papokat kezdte szidni, mert közéleti kérdésekben állást mertek foglalni.

Akkor Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára kijelentette, hogy a papok nem vesznek részt a pártpolitikában, de van véleményük.

Sejtették, hogy Gyurcsánynak ez a véleménye a megnyilatkozásukról, amelyre a kormányfő megfelelő választ kapott a Vatikántól. Ennek tartalmát Veres püspök udvariasan és diplomatikusan nem osztotta meg, Gyurcsány meg nyilván szégyellte, így ő sem mondta el. Később a Wikileaks-iratok nyilvánosságra kerülésekor derült ki, a Vatikánban mennyire elképedtek Gyurcsány arrogáns támadásán

– fogalmazott.

A nácikhoz hasonlóan eltörölte volna a gyónási titkot

A gyónási titok eltörlésére a Demokratikus Koalíció előtt egyedül a nácik tettek javaslatot. Vadai Ágnes egy, a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely átfogó vizsgálatot ír elő a magyar katolikus egyháznak a pedofil-bűncselekmények feltárására, és a gyónási titok megsértésével feljelentésre kötelezné a papokat.

Miközben a DK nyíltan egyházellenes törvényjavaslatot adott be az Országgyűlés elé, elnökük, Gyurcsány Ferenc Istent emlegetve támadta a kormányt 2020 szeptemberében.

Ha van teremtő Isten, akkor szégyelli magát és könnyezik

– mondta napirend előtti felszólalásában a baloldal vezére annak kapcsán, hogy az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség közüzemi tartozása miatt a Fővárosi Gázművek munkatársai kiszálltak kikapcsolni a szolgáltatást.

Ismeretes, hogy nem új keletű Gyurcsány Ferenc politikai képmutatása. Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának évében az akkori miniszterelnök a TV2 Mokka című adásában közölte, hogy azért nem imádkozik a templomban, mert nem istenhívő.

Elsőáldozó voltam, bérmálkoztam is egy darabig (...), én egy darabig szentül meg voltam győződve, hogy pap leszek

– tette hozzá kis idő múlva ugyanebben az adásban.

Gyurcsány továbbá a gyerekeket is eltiltaná a vallástól.

Blaszfémiának gondolom!

– így kommentálta Gyurcsány Ferenc az ATV-ben azt, hogy Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár több száz gyermeket vitt el az Országházba, ahol ők a kereszténység megmaradásáért és a nemzetért imádkoztak. A DK elnöke a műsorban azt mondta, hogy a hit csak magánügye lehet bárkinek. Vagyis nyilvánosan nem vallhatja meg.

A papokat megfosztaná a szólásszabadságtól

Gyurcsány Ferenc egyszerűen megfosztaná a szólásszabadságtól a papokat és a lelkészeket, mivel azzal fenyegetőzött, hogy hatalomra kerülése esetén tilos lesz megszólalniuk közéleti kérdésekben. Az egyházzal kapcsolatos, erősen megkérdőjelezhető megszólalásaival többször is nevetségessé vált.

Majd mi megtanítjuk nekik (a vallásos embereknek - a szerk.) a Szentírást!

– foglalta össze egy újpesti fórumon az  egyházpolitikájának lényegét.

A DK elnöke a fórumon megfenyegette a kormány tagjait, hogy börtönbe zárja őket, de mindez eltörpült az egyházak megrendszabályozásának terve mellett. Persze Gyurcsány nem válaszolt arra, hogy a mai magyar jogrendszerben, hogyan tiltható meg bárkinek is, hogy elmondja a véleményét közéleti kérdésekben. Erre csak egy megoldás van, mégpedig, hogy a DK megszüntetné a szólásszabadságot.

Túl sokat nem kell visszamenni az időben, ha megfelelő joganyagot keresnek erre, mivel 1990 előtt valóban nem volt szólásszabadság a kommunista diktatúrában Magyarországon.

Gyurcsány felmondaná a Horn Gyula által megkötött vatikáni szerződést is. A vatikáni szerződés következményeként egyre több privilégiumot élveznek az egyházak.

Iskoláik több támogatást kaptak, mint az önkormányzati iskolák, bevételeik nagy része után ma sem kell adózniuk, de a számviteli törvények sem vonatkoztak rájuk

– állította valótlanul az egykori kormányfő a Népszabadságnak a választási programjukban szereplő intézkedésről még 2013-ban.

A vatikáni szerződés azonnali felmondása és újratárgyalása kapcsán kifejtette, hogy minden egyházi privilégiumot le kell törni.

Gyurcsány bukását követően még keményebben támadta az egyházakat.

A párt programjában szerepel, hogy felmondanák a katolikus egyházzal kötött vatikáni szerződést, megszüntetnék az összes egyházi jogosítványt és az egyházaknak fizetett hitéleti támogatást. A vatikáni szerződést egyébként még Horn Gyula kötötte a Szentszékkel. A szerződést azonban az MSZP-SZDSZ többségű parlament nem ratifikálta, csak 1999-ben a nemzeti pártok vezette kormánytöbbség tette ezt meg.

Elvenné az egyházak vagyonát

A volt miniszterelnök arra szólította fel az egyházakat, hogy mondjanak le előjogaikról.

Ne csak beszéljenek a nemzet szolgálatáról, hanem (...) értsék meg, hogy ahogy 1848 arról szólt, hogyan kell lemondania az előjogairól a nemességnek, 2012-nek arról is szólnia kell, hogyan kell lemondaniuk előjogaikról a magyarországi egyházaknak

– mondta.

Természetesen a magyarországi egyházaknak nem voltak előjogai, Gyurcsány a vagyonukat akarta elvenni.

Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában