beözönlők

2021.08.09. 18:02

Erős nyomás alá helyezték a lengyel határt az illegális migránsok

Az utóbbi három nap alatt 349 migránst tartóztattak fel a lengyel-fehérorosz határ egyik szakaszán, ami több, mint tavaly egész évben – derül ki a lengyel határőrség hétfői közleményéből. A migrációs válságról telefonon egyeztetett aznap a lengyel és a litván elnök.

A mintegy négyszáz kilométeres lengyel-fehérorosz határ több mint felét őrző lengyel Podlasiei Alakulat honlapján található adatok szerint péntektől vasárnapig összesen 349, mindenekelőtt Irakból és Afganisztánból származó migránst tartóztattak fel. A legnagyobb, 85 főt számláló csoportra a lengyel határőrök szombaton bukkantak.

Az év eleje óta csak a Podlasiei Alakulat által ellenőrzött szakaszon 871 illegális határátlépőt vettek őrizetbe – olvasható a közleményben. A honlapon elérhető statisztikák szerint ezen a határszakaszon tavaly egész évben összesen 114 illegális bevándorlót fogtak el. A teljes lengyel-fehérorosz határvonalra vonatkozó adatokat egyelőre nem tették közzé.

A feltartóztatott személyeken a közlemény szerint koronavírusteszteket végeznek, és a személyazonosságuk, származási országuk megállapítását célzó ellenőrzés után őrzött menekültközpontokban szállásolják el őket bírósági döntés alapján.

Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnök közös pénteki közleményében leszögezte:

Minszk fegyverként használja az illegális bevándorlókat

annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra és az uniós tagállamokra. Arra szólították fel az uniós szerveket, segítsenek a Fehéroroszországból érkező illegális bevándorlók ügyének kezelésében.

Andrzej Duda lengyel elnök telefonon egyeztetett hétfőn litván hivatali partnerével, Gitanas Nausedával a migrációs válságról. Jakub Kumoch, a varsói elnöki hivatal külpolitikai irodáját vezető államtitkár a PAP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Duda szolidaritást és segítséget ígért Nausedának a válság kezelésében.

Litvánia nagyon nehéz helyzetben van, hiszen Fehéroroszország élő pajzsként kezeli a migránsokat

– mondta Kumoch, hozzátéve: olyan értesülései is vannak, hogy fehérorosz oldalról néha fegyveres kényszerrel viszik a bevándorlókat a lengyel határhoz. Az államtitkár szerint az ilyen eljárások a legrosszabb rezsimekre emlékeztetnek, és az emberi méltóság iránti tisztelet hiányáról tanúskodnak.

Lettország felé kezd eltolódni Fehéroroszország felől a migrációs útvonal

A jelek szerint Lettország felé tolódik el a migrációs útvonal Fehéroroszország felől, miután Litvánia a múlt héten elkezdte visszafordítani az illegálisan érkező menedékkérőket – közölte a BNS balti hírügynökség hétfőn.

A lett hatóságok szerint az utóbbi napokban megnőtt a fehérorosz határon át Lettországba bejutni próbáló illegális bevándorlók száma.

Marija Golubeva lett belügyminiszter emiatt azt sürgeti, hogy a kormány hirdessen veszélyhelyzetet a határtérségben.

A BNS tájékoztatása szerint lett határőrök péntek óta 214 migránst tartóztattak fel, közülük 86-ot hétfőre virradóra, miközben az év eleje óta mindössze 55 illegális bevándorlót regisztráltak.

Litvánia azonban, ahol az év eleje óta a hatóságok több mint 4000 illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz határon, három napja nem jelentett újabb eseteket. A litván határőrség ugyanis a múlt héten megkezdte a menedékkérők visszafordítását Fehéroroszországba a hivatalos határátkelőhelyektől távolabb. A litván intézkedésre válaszul Fehéroroszország lezárta határait, és újabban a területén áthaladó litván teherautóktól GPS-nyomkövetőt követel meg, amellyel a hatóságok ellenőrizhetik útvonalukat.

Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU felé.

Az uniós belügyminiszterek augusztus 18-án tartanak videokonferenciát a fehérorosz határon kialakult helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában