felkészülés 2022-re

2021.08.03. 10:16

A brazil elnök bírálta a brazil választási rendszert, ellene indítottak vizsgálatot

A brazil legfelsőbb választási bíróság (TSE) hétfőn vizsgálatot indított Jair Bolsonaro brazil elnök ellen, aki azt állította, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat.

Bolsonaro, aki 2022-ben is indul a választásokon,

többször is megkérdőjelezte az országban 1996 óta működő elektronikus választási rendszer létjogosultságát a jelenlegi formában. Legutóbb múlt csütörtökön egy Facebookon-videóban, amelyben hosszasan beszélt arról: meggyőződése, hogy csalások történtek az előző két elnökválasztás során.

Az elnök egyelőre nem tudta bizonyítani a vádakat, amelyekkel bírálói szerint megpróbálja aláásni a bizalmat a választási hatóságokban annak érdekében, hogy veresége esetén megtámadhassa az eredményt – írták hírügynökségek.

A legfelsőbb választási bíróság egyúttal úgy döntött, a legfelsőbb bírósághoz fordul, hogy kiderítse, bűncselekményt követett-e el Bolsonaro, amikor a közösségi médiában támadta az ország választási rendszerét, és „fenyegette a brazil demokráciát”.

A TSE azt követően voksolt a Bolsonaro elleni nyomozás megindítása mellett, hogy az elnök egy olyan választási rendszer fenntartásával vádolta a bíróság tagjait, amelynek célja Luiz Inácio Lula da Silva korábbi baloldali elnök újbóli hatalomra segítése.

Bolsonaro nyomtatott bizonylatok kötelezővé tételét követelte, amelyekkel – vitatott eredmények esetén – igazolhatók lennének az elektronikusan leadott szavazatok.

Hozzátette: előfordulhat, hogy nem fogadja el a következő évben esedékes elnökválasztás eredményét, ha nem eszközölnek változtatásokat a rendszeren. Korábban azt is mondta: ha nem lesznek nyomtatott bizonylatok, akkor választások sem lesznek 2022-ben. Bolsonaro javaslatáról csütörtökön szavaz egy kongresszusi bizottság.

Az elnök hívei több városban tüntettek a hétvégén, támogatásukról biztosítva a felvetést.

Brazíliában a TSE finanszírozza az elektronikus választási rendszerek kutatását és fejlesztését. A latin-amerikai ország 2000-ben az első volt a világon, ahol teljesen elektronikus úton zajlott a választás. Az országban tömegek vesznek részt a választásokon, ugyanis 18 és 70 év között kötelező a szavazás, amelynek elmulasztásáért elfogadható indok híján pénzbírság jár.

Hétfőn egy 18 aktív és egykori brazil bíróból álló csoport biztosított arról, hogy a választási rendszer mentes a csalástól. Aláhúzták: 1996 óta egyszer sem dokumentáltak csalást a választásokon. A bírák szerint a nyomtatott bizonylatok kézi számlálása esetén sokkal nagyobb lenne a lehetőség a csalásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában