Ország-világ

2021.04.23. 11:01

Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatója.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithatnak. Reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó

vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen.

Az esti kijárási tilalom 23 órára módosul.

Elindult az online időpontfoglalás

Amellett, hogy elértük a három és fél millió beoltottat, megnyitották az online időpontfoglaló rendszert, így most már a regisztráltak hétfőtől szerdáig időpontot foglalhatnak maguknak. Az időpontfoglalások a kórházi oltópontokra vonatkoznak, és az online felületen időpontot foglaltak a kínai Sinopharm vakcinát kapják meg – mondta György István államtitkár.

Az időpontfoglaláshoz csak a születési időt és a TAJ-számot kell megadni, ezután ki lehet választani a kórházi oltópontot és az időpontot is az oltásra. Az államtitkár elmondása szerint az oltási helyszín kiválasztásánál azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a második vakcinát is abban az intézményben kell felvenni, ahol az elsőt.

Ezen a hétvégén egy nagyobb adag kínai vakcinaszállítmány érkezése várható.

Az érkező Sinopharm vakcinák másik felét a háziorvosok fogják eloltani.

Így azok, akik időpontot foglaltak maguknak, de közben a háziorvosuk is behívta őket oltásra, jelezzék a háziorvosuknak, hogy már van időpontjuk egy kórházi oltópontra. Így más is hozzájuthat vakcinához.

Mint elhangzott, az Európai Unióban továbbra is Magyarországon zajlik az egyik legsikeresebb oltási program. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, arra van szükség, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Tömeges oltás

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: 681 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. 246 személlyel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt kellett fellépni. 4428 hatósági házi karantént rendeltek el, és 42 182 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Péntektől Müller Cecília országos tiszti főorvos elrendelte a tömeges oltást, amelyre azért is van lehetőség, mivel jelentős mennyiségű vakcina érkezett, érkezik be az elkövetkező napokban. A hétvégén is hatszázezer Sinopharm vakcina érkezése várható – mondta Müller Cecília.

Betegen senki se foglaljon időpontot

Egyetlen vakcina sem véd 100 százalékban a vírustól, viszont

a vakcinák elindítják a szervezetben az ellenanyag-termelést,

és ha meg is fertőződünk, nem lesznek komoly tüneteink, így megvédhetjük az életünket a vakcinákkal – hangsúlyozta Müller Cecília, aki hozzátette, ezért is fontos, hogy minél többen regisztráljanak.

A kínai vakcina egy elölt vírust tartalmaz, ezért a kutatók úgy vélik, hogy a Sinopharm vakcina hosszabb ideig fog védelmet nyújtani. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy aki épp aktív beteg, valamilyen fertőzésben szenved, ne foglaljon időpontot az online felületen, mert addig nem kaphat vakcinát, amíg fel nem gyógyul.

Az egyéni felelősségre is felhívta a figyelmet Müller Cecília az újranyitás kapcsán. Arra kért mindenkit, hogy figyeljünk egymásra.

A nyitás a magas átoltottságnak köszönhető, a vírus viszont továbbra is jelen van, így továbbra is védekeznünk kell, nem dőlhetünk hátra

– fogalmazott Müller Cecília, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is önkéntes a vakcina felvétele, de ahhoz, hogy visszakapjuk a régi életünket, arra van szükség, hogy minél többen oltassák be magukat.

Mi lesz a 16–18 évesek oltásával?

Köszönetet mondott Müller Cecília a rendőröknek. Szombaton, Szent György napján tartják a rendőrség napját – emlékeztetett. A rendőrök munkája kettős: a szolgálat és a védelem. A mögöttünk hagyott egy év a rendőrséget is nagy kihívás elé állította, mivel rengeteg területet ellenőrizniük kell – tette hozzá. Müller Cecília szerint a rendőrség a bástya a nehéz helyzetben.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a 16–18 év közöttiek azért csak Pfizerrel olthatóak, mert a vakcina leirata szerint nekik csak ilyet szabad beadni. A fejlesztések természetesen abba az irányba mennek, hogy a gyerekek számára is legyen más oltóanyag.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában