csapatkivonás

2021.04.23. 11:34

Amerikai támogatás nélkül összeomolhat az afgán hadsereg

Az afgán hadsereg „bizonyosan összeomlik”, ha nem kap valamilyen folytatódó támogatást az Egyesült Államoktól az amerikai haderő kivonása után – mondta a közel-keleti térségért felelős amerikai tábornok csütörtökön a kongresszusban.

Frank McKenzie arról az aggodalmáról is beszélt, hogy az afgán kormány képes lesz-e megvédeni az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét.

Joe Biden elnök a múlt héten jelentette be, hogy szeptember 11-ig, a Egyesült Államok elleni terrortámadás huszadik évfordulójáig kivonja a még Afganisztánban szolgáló 2500 katonáját, lezárva ezzel Amerika leghosszabbra nyúlt háborúját, amely éppen a 2001-es terrortámadás nyomán vette kezdetét.

A szenátus fegyveres erők bizottságának meghallgatásán beszélve Frank McKenzie, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) főparancsnoka azt mondta, tekintettel az amerikai haderő teljes kivonására, az az aggodalma, hogy

az afgánok képesek lesznek-e megállni a helyüket, s vajon képesek lesznek-e karbantartani és bevetni a repülőgépeiket az Egyesült Államok segítsége és pénzügyi támogatása nélkül.

Később egy a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón McKenzie azt mondta, keresni fogják „valamilyen távkapcsolati módját” annak, hogy a kivonulás után is segíthessék az afgán biztonsági erőket a repülőgépeik bevethetőségének fenntartásában.

Szenátusi meghallgatásán McKenzie hangsúlyozta, kulcsfontosságú lesz az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének védelme, és súlyosan aggasztja őt, hogy

„Afganisztán kormánya képes lesz-e erről gondoskodni, a kivonulásunk után”.

A tábornok egy héten át részletezte a törvényhozóknak az amerikai hadseregre a kivonulással kapcsolatban váró komoly kihívásokat, s bár baljós képet festett a várható fenyegetésekről,

gondosan kerülte, hogy bármilyen módon kétségbe vonja Biden elnök döntését.

Amerikai tisztségviselők korábban egyértelművé tették, hogy

a hadsereg vezetői nem támogatták a teljes és feltétel nélküli afganisztáni kivonulást, amire Biden végül parancsot adott.

A hadsereg vezetői egy a biztonsági feltételek függvényében végrehajtott fokozatos csapatcsökkentés mellett érveltek, azt állítva, hogy a határidőre történő csapatkivonás megszüntet minden, a tálib lázadókra helyezett nyomást és gyengíti az Egyesült Államok tárgyalási pozícióját a velük folytatott béketárgyalásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában