Járvány

2021.03.15. 09:17

Megkezdődtek az egészségügyi evakuálások a párizsi régióból

A jövő hét második felétől egészségügyi vonatokkal is evakuálni fogják a koronavírusos betegeket a francia főváros környékéről.

A francia kormány mintegy száz súlyos állapotban lévő koronavírusos fertőzött egészségügyi evakuálását tervezi a jövő héten a Párizs körüli Ile-de-France régióból, miután a fővárosi intenzív osztályok majdnem beteltek – írja az Origo, Gabriel Attal kormányszóvivő bejelentése nyomán.

A politikus a párizsi Orly repülőtéren, ahol a Párizs közli Meaux kórházának két stabil állapotban lévő betegét tették fel a dél-franciaországi Bordeaux-ba induló egészségügyi különgépre, elmondta: eleinte naponta hat repülőgépes átszállítás lesz kevésbé túlterhelt régiókba, mindenekelőtt a Loire-menti városokba és a Bordeaux-i központú Nouvelle-Aquitaine területére, majd a szám fokozatosan nőni fog.

– Ezután tömeges evakuálások lesznek egészségügyi szupervonatokkal, a hét második felétől – mondta a francia kormányszóvivő. Egy vonattal legalább 24 és maximum 48 súlyos beteget tudnak elszállítani.

Gabriel Attal megerősítette, hogy a fővárosi régióban nyugtalanító a helyzet.

Hangsúlyozta, hogy minden ágy számít, és a kormány szavatolja, hogy senki nem marad a kórházak kapuján kívül. Az egészségügyi tárca adatai szerint a járvány kezdete óta mintegy ezer egészségügyi átszállítás történt, idén eddig 175. Jóllehet a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál, az egészségügyi ellátórendszeren azért nagy a nyomás, mert a brit variáns térnyerése miatt

az intenzív ápolásra szorulók száma fokozatosan nő: vasárnap este a számuk 4127 volt.

Csaknem negyedüket, 1134 beteget a fővárosi régióban ápolnak, ahol

koronavírusos fertőzöttek fekszenek az eredetileg rendelkezésre álló intenzív ágyak 95 százalékán.

Egy évvel ezelőtt az első hullám csúcspontján 7200 súlyos beteget ápoltak az országban.A korlátozások szigorításának, illetve az újabb lezárásnak az elkerülésére az evakuálásokon kívül az oltási program felgyorsítását tűzte ki célul a kormány. Vasárnapig több mint 5 millióan (7,5 százalék) vették fel az első dózist, akik közül 2,2 millióan (3,3 százalék) már mindkét komponenst megkapták. Az elmúlt héten több mint egymillió embert oltottak be, és a cél az, hogy április 15-ig legalább 10 millió francia megkapja legalább az első dózist.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában