együttműködés

2021.01.25. 20:05

Németh Zsolt lett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyik alelnöke

Megválasztása azért fontos Magyarország számára, mert hamarosan, május 21-től fél évre Magyarország veszi át az Európa Tanács Miniszteri bizottságának elnökségi tisztségét.

Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnökét választotta egyik alelnökének a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hétfőn.

Az MTI-t tájékoztatva Németh Zsolt kiemelte: megválasztása azért fontos Magyarország számára, mert hamarosan, május 21-től fél évre Magyarország veszi át az Európa Tanács Miniszteri bizottságának elnökségi tisztségét.

A közgyűlés magyar delegációjának vezetője elmondta, mától egy éven keresztül fogja betölteni a közgyűlés monitoring bizottságának alelnöki tisztségét is. Arról is tájékoztatott, hogy a közgyűlés a hét folyamán a nemzeti kisebbségekért felelős albizottságának elnökévé választhatja Kovács Elvira vajdasági politikust.

Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés hétfői, nemzeti kisebbségeket érintő vitáival összefüggésben sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elutasította a jogalkotási eljárás megindítását a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében benyújtott, Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés ügyében.

„Az Európai Unió nem vonhatja ki magát saját szerepének betöltése, valamint a kisebbségvédelmi szerepvállalás alól” – fogalmazott.

Véleménye szerint az Európa Tanács és az Európai Unió közötti együttműködésnek jelentős szerepe lehet abban, hogy megoldást lehessen találni a „megrekedt helyzetre”. Arra, hogy az Európai Bizottság mintegy 1,2 millió ember, valamint az Európai Parlament akaratát vette semmibe – emelte ki.

A kárpátaljai magyarokat érintve Németh Zsolt kijelentette: Ukrajna az emberi jogi egyezményekbe foglalt alapvető kötelezettségeit is figyelmen kívül hagyja. Magyarország nem pusztán a nemezi kisebbségek nyelvhasználatának és az oktatáshoz fűződő jogainak biztosítását várja Ukrajnától, hanem azt is, hogy garantálja a kisebbségekhez tartozók megfélemlítésétől való mentességét is – húzta alá.

„Nem tud a nemzetközi közösség segíteni Ukrajnán, ha a kisebbségi jogokat lábbal tiporja” – tette hozzá a Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában