büntetés

2020.11.26. 18:57

Tizenöt évre ítélték az Aum Sinrikjo szekta oroszországi vezetőjét

A Japánban létrehozott Aum Sinrikjo 1995-ben lett világszerte hírhedté, amikor tagjai szarin ideggázzal követtek el támadást a tokiói metróhálózat öt állomásán.

Tizenöt évi, szigorított rendű fogolytelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte Mihail Usztyjancevet, az Aum Sinrikjo japán eredetű szekta oroszországi sejtjének vezetőjét csütörtökön Rosztov-na-Donuban az orosz déli katonai körzet bírósága.

Usztyjancevet 2018. május 1-jén vették őrizetbe, amikor éppen az Oroszországban betiltott szekta követőinek találkozóját készítette elő. A férfit terrorista közösség megszervezésével, terrorszervezet tevékenységének szervezésével, továbbá erőszakhoz és egészségkárosodáshoz vezető tevékenységű vallási szervezet megalapításával és vezetésével vádolták meg. Az ügyész 18 évi szabadságvesztés kiszabását javasolta.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint Usztyjancev Moszkvában, Szentpéterváron, Volgográdban és más orosz városokban terjesztette a világvégehívő szekta tanait, a szimpatizánsokat befizetésekre ösztönözve, amelyeket az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) vezetőinek utalt át Japánba. Ezzel a terrorizmus finanszírozásának bűncselekményét követte el. Az elítélt bűntársai ellen az orosz hatóságok körözést adtak ki.

A Japánban létrehozott Aum Sinrikjo 1995-ben lett világszerte hírhedté, amikor tagjai szarin ideggázzal követtek el támadást a tokiói metróhálózat öt állomásán, amibe 12 ember belehalt, félszázan pedig súlyosan sérüléseket szenvedtek. A szekta több más támadást is végrehajtott, követői összesen 29 embert gyilkoltak meg.

A szektát 1987-ben megalapító Aszahara Sokót 2004-ben 12 további szektataggal együtt halálra ítélték. Többségüket azóta felakasztották.

Az Aum Sinrikjó több mint 180 tagjára szabtak ki szabadságvesztéssel járó büntetést. A szekta hivatalosan beszüntette tevékenységét, és tanításának követői elhatárolódtak Aszaharától és az ő sugalmazására végrehajtott bűncselekményektől.

A csoportosulásnak azonban Japánban két legálisan működő utódszervezete maradt, Alef és Hikari-no Va elnevezéssel, amelyek rendőri felügyelet alatt folytatják tevékenységüket. Montenegróból 2016 márciusában 58 külföldi – köztük 43 orosz állampolgárságú – követőjét utasították ki.

Az orosz legfelsőbb bíróság 2016 szeptemberében terrorszervezetnek nyilvánította és betiltotta az Aum Sinrikjo (Alef) oroszországi működését, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pedig felvette a terrorszervezetek listájára. A vallási csoportosulás legkésőbb 2011-ben jelent meg Moszkvában és Szentpéterváron, és egyebek között az interneten gyűjtött adományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában