Ország-világ

2020.08.16. 07:39

Fehérellenes könyveket ajánlgat az egyetem

Közzétette a párizsi Politikai Tanulmányok Intézete (Sciences Po) a 2020 nyarán elolvasandó könyvek listáját, amelyet a hallgatóik ajánlásai alapján állítottak össze. A könyvek között vannak kimondottan fehér-ellenesek.

Instagramon hozta nyilvánosságra a párizsi Politikai Tanulmányok Intézete, hogy mely könyveket ajánlja elolvasásra – írja a V4NA.

Arra kértük titeket, hogy osszátok meg olvasási javaslataitokat, hogy segítsen nekünk egy nyári olvasólistát létrehozni, amelyben megünnepeljük az elkötelezettséget, a cselekvést, a sokféleséget és a fiatalokat – olvasható a bejegyzésben.

A Valeurs Actuelles című francia konzervatív lap megjegyzi, hogy a kritikus gondolkodásmód nem szerepel a napirenden: az ajánlott olvasmányok büszkén hirdetik a rasszizmus elleni küzdelmet, és a fehérjogi kiváltságok felszámolására szolgáló aktivizmust.

Az ajánlott könyvek között olyan címek szerepelnek mint Hogyan legyél antirasszista (How To Be An Antiracist), Én és a fehér felsőbbrendűség (Me and White Supremacy), Miért nem beszélek többé a fehér emberekkel a faji származásról (Why I'm No Longer Talking to White People About Race)

Az egyetemi szférában már évek óta megfigyelhető egyfajta támadássorozat az irodalom ellen. A Cambridge Egyetem már 2017-ben bejelentette, hogy „dekolonizálni” fogja a könyvtárát, mégpedig azzal, hogy fehér írók műveit eltávolítja és fekete, illetve kisebbségi szerzőkkel sokszínűsíti a gyűjteményét.

Miután az Egyesült Államokból betört Európába is a Black Lives Matter ideológiája a Londoni Királyi Holloway Egyetemi Könyvtár Twitteren jelentette be, hogy brit társadalomban megfigyelhető „strukturális rasszizmus” elleni küzdelem jegyében levesznek a polcokról bizonyos könyveket, és bocsánatot kértek, amiért nem léptek korábban ez ügyben.

A könyvtár továbbá azt is megjegyezte, hogy lépéseket tesznek gyűjteményeik „dekolonizálására és diverzifikálására”, hogy ezzel is védekezzenek a rasszizmus és a diszkrimináció ellen.

Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője Twitter-oldalán a bejelentés kapcsán azt írta, hogy „megkezdődött a könyvégetés”.

 

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában