Járvány

2020.06.01. 14:28

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a keresztény egyházak vezetői

Az egyházi vezetők együtt imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért, a betegeket ellátó orvosokért, ápolókért és hálát adtak Istennek a járvány enyhüléséért.

Budapest, 2020. június 1. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke (b-j) a pünkösdhétfõ alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén a Mátyás-templomban 2020. június 1-jén. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Közös pünkösdi istentisztelet tartottak a keresztény történelmi egyházak vezetői, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdhétfőn a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templomban.

Az egyházi vezetők együtt imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért, a betegeket ellátó orvosokért, ápolókért és hálát adtak Istennek a járvány enyhüléséért. A főpásztorok megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról és imádkoztak a nemzet egységéért.

Erdő Péter arról beszélt: a járvány idején „alkalmat kaptunk az Istentől, hogy felfedezzük, mi az igazán lényeges az életünkben”.

Ezekben a napokban tanúi lehetünk a fokozatos, óvatos újrakezdésnek, de ne ott kezdjük újra, ahol március elején abbahagytuk! – kérte a bíboros.

Az elmúlt időszakban „rádöbbentünk, hogy az egészségen, a megélhetésen túl a kultúra, a tanulás is keresi a túlélés és a megújulás lehetőségét. Főként pedig örömmel tapasztaltuk, hogy a fizikai elkülönülés ellenére is nagy bennünk a vágy a közösségi élet iránt és szomjazik a lelkünk arra, hogy Istennel találkozzon” – fogalmazott Erdő Péter.

Bogárdi Szabó István kiemelte: 100 esztendeje szórták szét a magyar népet, 100 esztendeje „sok fájdalom közepette kell tanulnunk, hogy miképpen tesz szabaddá az igazság, és hogyan ébreszt reményt a kegyelem”.

Az igazság pedig ez: „nem erővel, sem hatalommal, hanem Isten lelke által” – fogalmazott Zakariás prófétát idézve.

Hangsúlyozta: ez az igazság irányjelző, megmutatja, hogy „amit meg kell építenünk, amiben egységre kell jutnunk”, az nem az emberi akarattól függ.

Ez a „nehéz igazság szabaddá tesz” és „bátorságot is ad”, mert „nem elveszi az alkotókedvünket, nem elfordít a jövőtől, hanem megmutatja (.), hogy nincsen kárhoztató ítélet azok ellen, akik nem test szerint, hanem lélekben élnek” – fűzte hozzá a református püspök.

Fabiny Tamás azt mondta: pünkösdkor kezdődött az egyház története, ezért különösen fontos, hogy ezen az ünnepen „ökumenikus egységben tudunk imádkozni az oltárnál”.

Pál apostol leveléből idézett: „nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét”. A szentírási részletet magyarázva kiemelte: a szeretetben nincs félelem, hanem erő van. „Ne féljünk a másik felekezettől”, és a vegyes házasságban élők is lássák meg a lehetőséget a különbözőségben – mondta.

Hozzátette: az imaóra elején a főpásztorok közös imádságában közös bűnvallás is volt, mert az ökumenének része kell, hogy legyen az egymás ellen elkövetett bűnök megvallása és a bocsánatkérés is.

Az istentiszteleten részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Pünkösd a keresztények harmadik legnagyobb ünnepe, amelyet húsvét után ötven nappal tartanak.

Borítókép: Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke (b-j) a pünkösdhétfő alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén a Mátyás-templomban 2020. június 1-jén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában