megoldáskeresés

2020.03.03. 06:44

Az amerikai elnök támogatja a kolumbiai kokaültetvények permetezését

Ivan Duque kolumbiai elnök a 2015-ben betiltott glifozátos növényirtás újbóli alkalmazását tervezi a drogkartellek elleni harcra hivatkozva.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn támogatásáról biztosította a kolumbiai kokaültetvények növényirtó szeres, glifozátos permetezését.

Kolumbiai kollégájával, Ivan Duque elnökkel a washingtoni Fehér Házban tartott sajtóbeszélgetésén Trump a kolumbiai politikushoz fordulva kijelentette: „muszáj lesz permeteznie. Ha nem fog permetezni, akkor nem tud megszabadulni” a kokaültetvényektől. A kokacserjéből készítik az erős kábítószert, a kokaint.

Kijelentésével Trump lényegében támogatta, hogy a kolumbiai elnök a kábítószer-termelés és -kereskedelem elleni harcban bevesse azt a bizonyítottan rákkeltő vegyszert, amelyet az előző kolumbiai kormányzat 2015-ben betiltott. A tiltást annak idején a kolumbiai legfelsőbb bíróság is támogatta. Ivan Duque azonban a glifozátos növényirtás újbóli alkalmazását tervezi a drogkartellek elleni harcra hivatkozva.

A glifozát vízben jól oldódó, gyenge szerves sav, amelyet sok országban hosszú időn keresztül gyomirtóként használtak, illetve használnak még ma is. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kutatási eredmények alapján nyilvánította rákkeltőnek. Az Egyesült Államokban a limfómában megbetegedettek egymás után nyerik a pereket a glifozáttartalmú növényvédő szereket gyártó Bayer cég ellen. A német Bayer korábban felvásárolta az amerikai Monsantót, amely a betegséget okozó RoundUp növényvédő szert gyártotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában