Iskolai terror

2019.01.03. 06:25

A floridai tanárok felfegyverzését javasolják

A tavalyi parklandi mészárlás nyomán készült jelentés fegyvert adna a pedagógusok kezébe, és iskolaépületen belüli menedékövezetek kialakítását is szorgalmazza.

A CBS amerikai televízió floridai csatornája adta hírül, hogy a több mint 400 oldalas jelentés az oktatási intézmények védelmének teljes és mélyreható reformját javasolja.

Ennek jegyében a többi között állást foglal a tanárok nem kötelező érvényű, de ajánlott felfegyverzése mellett és szorgalmazza úgynevezett menedékövezetek, vagyis olyan terek kialakítását az iskolákban, ahol egy lövöldözés, tömegmészárlás vagy kisebb incidens idején a diákok és a tanárok meghúzhatják magukat.

A javaslat szerint ezeket a helyeket a termek bejárati ajtóból nem látható részein lenne célszerű kialakítani.

A jelentést a floridai kormányzó megbízásából egy rendőrökből, valamint az igazságszolgáltatás és az oktatásügy szakembereiből álló különleges vizsgálóbizottság állította össze nyolc hónapig tartó alapos feltáró munka után.

A Florida déli részén – Miami mellett – fekvő Parkland városka középiskolájában tavaly február 14-én az iskola egyik korábbi diákja kezdett lövöldözni. Az iskola területén ugyan voltak rendőrök, de a félautomata fegyverrel felszerelt ámokfutót nem sikerült megfékezniük: a 19 éves Nikolas Cruz 17 embert megölt és többeket megsebesített. Később kiderült: az elkövető mentális betegséggel küszködött, ám ennek ellenére jogszerűen fegyverhez juthatott.

A mészárlás után ismét fellángolt az országos vita az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról és az iskolák biztonságának további megerősítéséről. Donald Trump elnök – aki akkor a Fehér Házban fogadta a lövöldözést túlélő diákok egy csoportját – már akkor jelezte: felfegyverezné a tanárokat, hogy így vegye elejét hasonló tragédiáknak.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a tanárok felfegyverzése csak akkor hozhatna eredményt, ha az oktatók tudnák kezelni is a tűzfegyvereket.

A bizottság jelentését, amelyet szerdán sajtókonferencián ismertettek, eljuttatják a kormányzóhoz, majd az elkövetkező hónapokban a bizottság azon fog dolgozni, hogy az ajánlásokat minél több helyen érvényre juttassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában