Líbia-konfliktus

2017.12.27. 06:09

Líbiai egységkormány: hazatérhetnek Tavarga 2011-ben elüldözött lakói

A Miszrátától délre fekvő Tavarga lakóit a Kadhafi-ellenes lázadók üldözték el megtorlásként azért, mert a volt líbiai vezető a várost használta a miszrátai felkelők elleni támadásokhoz.

Hazatérésükről a miszrátai hatóságok és a tripoli egységkormány egyezett meg, több mint egy év tárgyalás után.

A lassan hét éve otthonukból elűzött lakók menekülttáborokban és hevenyészett településeken húzták meg magukat országszerte, és mindeddig megtiltották nekik a hazatérést.

Tavargát a miszrátai lázadók kifosztották, majd sorsára hagyták. A Reuters hírügynökség közlése szerint azóta is üresen áll, szellemvárossá vált. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint mintegy 40 ezer embert kényszerítettek otthonaik elhagyására.

Amennyiben akadálytalanul hazatérhetnek Tavarga lakói, az előrelépést jelentene az észak-afrikai ország számtalan, egymással rivalizáló és hadakozó frakciói közötti megbékélési folyamatban.

A tripoli székhelyű egységkormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs közölte: a megbékülés, illetve a jogállamiság alapjai lefektetésére tett erőfeszítések jegyében az elüldözött lakók megkezdhetik hazatérésüket februárban.

Az egységkormány kártérítést fog fizetni a megölt, őrizetbe vett, megsebesített vagy otthonát elvesztett tavargaiak hozzátartozóinak.

A miszrátai önkormányzat egy szóvivője megerősítette, hogy megegyezés történt a kollektív büntetéssel sújtott emberek hazatéréséről. Hozzátette: a tripoli kormányon múlik, hogy a megállapodást gyakorlatba helyezze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában