Remény

2017.09.25. 07:19

Mexikóvárosban még mindig kutatnak a földrengés túlélői után

A mexikói fővárosban még mindig kutatnak a túlélők után, abban reményben, hogy találnak még embereket a múlt heti földrengés romjai között. Mexikóváros kilencezer iskolája közül csupán százháromban indult újra a tanítás.

Az állami és magániskolák 98 százalékát kell még statikai ellenőrzés alá venni a 7,1-es erősségű, múlt keddi földrengés után, amelynek a városban 182 halálos áldozata volt, míg a környező szövetségi államokban 138-an vesztették életüket. Ez is mutatja azt, hogy még sok időbe telik, mire az élet visszatérhet korábbi menetébe.

A hatóságok már vasárnap közölték, hogy még hetekig eltart, mire az összes iskola ellenőrzése befejeződik. A vizsgálatok előrehaladásáról naponta tesznek közzé híreket, így arról is, hogy melyik iskolában indulhat meg ismét az oktatás. Azon iskolák diákjai, ahol szerkezeti károk keletkeztek, másutt ideiglenes tantermekben folytathatják tanulmányaikat.

Mexikóváros három pontján – két lakóháznál és egy kormányzati épületnél – még hétfőn is folytatódott a kutatás a túlélők után. Az épületek túlzottan is romos, ingatag állapota miatt egyre halványabb a remény arra, hogy bárkit élve emelhetnek ki onnan. Szerda óta nem találtak túlélőre a mentőalakulatok, utoljára egy asszony holttestét emelték ki a romok alól.

A földrengésben 38 épület roskadt össze, többnyire lakóházak és kormányzati épületek. Több ezer ember vált hajléktalanná. Miguel Angel Mancera, a főváros polgármestere elmondta, hogy 7649 ingatlant ellenőriztek eddig statikai szempontból, ezek 87 százaléka bizonyult megfelelőnek, a kisebb helyreállításokat leszámítva. Ezer épület ugyanakkor lakhatatlan. Az ellenőrzések előrehaladtával ez a szám várhatóan emelkedni fog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában