Olimpia

2016.08.16. 17:10

A döntőt célozták meg! - Hajdu Jonatán szerdán délután C-1 200 méteren áll rajthoz

Dunaújváros - Szerdán utolsóként mutatkozik be a dunaújvárosi olimpikonok közül a Dunaferr SE húsz éves kenusa, Hajdu Jonatán, aki az egyesek kétszáz méteres távján áll rajthoz. Jonatán mellett edzőjének, Molnár Gergelynek is ez az első ötkarikás játéka. A tréner is Rióba utazott, vele beszélgettünk.

Gallai Péter

A fiatal szakember, aki a Dunaferr SE vezetőedzői posztját is betölti, négy éve kezdett el Hajdu Jonatánnal - nevelőedzője Hubik András - együtt dolgozni. Akkor ha valaki azt mondja neki, hogy 2016-ban versenyzőjével együtt ott lesz az olimpián, biztosan megmosolyogja.

- Tulajdonképpen egy álomszerű történet kerekedett ebből az időszakból, hiszen Jonatán kivívta az ötkarikás részvételt, ami már önmagában számomra óriási eredmény, hiszen vannak olyan kollégák, akik tíz, húsz, vagy akár harminc éve dolgoznak a sportágban, de tanítványuknak ez nem sikerül. Amikor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetőivel egyeztettünk arról, hogy Hajdut kiemelik a 200 méteres távra, esélyesnek tartottam arra, hogy kivívhatja a kvalifikációt, hiszen ismertem tulajdonságait. Amikor pedig tavaly a milánói világbajnokságon ezt megszerezte Magyarországnak, utána szinte biztos voltam benne, a hazai válogatókat is behúzza - részletezte Molnár Gergely, majd hozzátette, az építkezés lépcsőjén azért több foknyi visszalépést jelentett, amikor ősszel a brazíliai előolimpián Hajdu elkapott egy betegséget, ami miatt hosszú kihagyás várt rá, sokat le is fogyott.

Molnár Gergely amondó, ha fináléba jut versenyzője és ott kihozza magából a maximumot, akkor nagyon büszke lehet Fotó: Ady Géza

- Ekkor kicsit megijedtem, de miután decemberben elkezdte az edzéseket, fokozatosan jött vissza a formája, s behozta a lemaradását és megnyerte a válogatókat. Ugyan már akkor biztossá vált, de még mindig nehezen tudom elképzelni, hogy a héten részesei lehetünk a világ legnagyobb sporteseményének, amelyet a múlt héten még a televízión keresztül néztem. Persze van bennem egészséges izgalom, de lesz bőven dolgom kint, hiszen fel kell térképezni a körülményeket, milyen a pálya, a szélviszonyok. S természetesen az is, miként tudjuk sikerrel elvégezni a feladatot. Mondjuk két napunk lesz csak kint közösen, s én csak azokon akkor mehetek be a pályára, amikor ő szerepel, azaz szerdán és csütörtökön. Egyébként a szövetség, teljesen jól, nem az olimpiai faluban szállásolta el a kajak-kenu csapatot, hanem egy külön hotelben, teljesen elszigetelten. Amíg valaki nem végez, itt lakik, újságíróktól, mindenféle külső zavaró körülménytől mentesen, majd utána megy a faluba lakni - mondta.

Több, már kiesett magyar sportoló kemény, illetve keserű nyilatkozatában megemlítette, hogy agyonnyomta őket az olimpia terhe, a közvélemény elvárása. Hiszen a mai napig meg kell küzdeni azzal, hogy sokak számára az eredményesség egyenlő az olimpiai aranyéremmel - vetettük fel a trénernek Jonatán mentális felkészültségére térve. Akiben egyébként kívülről egy mindig laza figurát lát az ember.

- Belülről is az, valóban, versenyzőm nem az a fajta, aki agyonizgulja magát egy-egy versenyen és berezel, szerintem a tulajdonságai nem fognak megváltozni most sem. Bár azért azzal tisztában van, hogy olimpiát csak négyévente rendeznek, s annak ellenére, hogy csak húsz éves, tudja, milyen tétje van. Különösen, hogy az edzőtáborok során beszélgetett korábbi olimpikonokkal, köztük a háromszoros arany- és kétszeres ezüstérmes Janics Natasával, akivel együtt is készült, mivel ő is 200-on indul Rióban.

A kapcsolat a klasszis és a fiatal dunaújvárosi között a szegedi edzőtáborban alakult ki, ahol kilenc pályás rajtgép áll rendelkezésre, így egyszerre többen is tudtak pályákat menni. Natasával megbeszélték, szívesen csatlakoznának hozzá az időre evezések során. Ez mindkettejüknek jó volt, viccesen piszkálták is egymást, egyébként Natasa többször nyert, mint Joni, azaz edzésen, ami egyébként nem a kedvence, már legyőzött egy olimpiai bajnokot.

Molnár Gergely az elvárt célokról kimondottan óvatosan fogalmazott, mert a 200 méter olyan, mint az úszóknál az 50, azaz a napi forma, és nüanszok dönthetnek, ahol nincs lehetőség javítani egy hibát. - Az Európa-bajnokságon hatodik lett, de azért ez egy más kávéház. Azt mondom, ha be tud kerülni a nyolcas döntőbe, az nagyon jó eredmény lenne. Ő is úgy látja, elsőként jusson be a fináléba, ez a fő cél. Ott pedig, hogy mire lesz képes, meglátjuk. Állja meg a helyét, adja ki magából a maximumot, s akkor már roppant büszke lennék rá, helyezéstől függetlenül - zárta gondolatait a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!