Elképesztő

2023.12.25. 13:52

A FIFA felfüggesztheti a Brazil Labdarúgó Szövetséget

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felfüggesztheti a brazil szövetséget (CBF), amennyiben utóbbinál januárban új elnököt választanak.

MW

Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzõje a csapat madridi sajtótájékoztatóján 2023. november 7-én, az SC Braga ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájának csoportkörében játszott mérkőzés előtti napon

Forrás: MTI/EPA

Fotó: J. J. Guillen

A FIFA vasárnap levélben figyelmeztette a CBF-et, hogy felfüggeszti tagságát, amennyiben Ednaldo Rodrigues helyett januárban új elnököt választ. A felfüggesztett szövetségek válogatottjai és klubcsapatai nem szerepelhetnek a nemzetközi versenysorozatokban.

A FIFA alapszabálya tiltja bármely harmadik fél beavatkozását tagszövetségeinek ügyeibe, és a CBF-nek küldött korábbi leveleiben is azt közölte, hogy indokolatlannak tartja a beavatkozást.

A FIFA és a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) január 8-án bizottságot alakít az ügy megvitatására, és ameddig a vizsgálatok le nem zárulnak, nem engedélyezi új választás kiírását. Ha ezt Brazíliában nem tartják tiszteletben, a FIFA megbünteti a CBF-et.

Perdiz úgy reagált: 

a megadott határidőn belül, a megkövetelt átláthatósággal és feddhetetlenséggel fogja kiírni a választásokat.

A Rodrigues-ügy negatívan befolyásolhatja a brazilok szándékát a 2027-es női világbajnokság megrendezésére, valamint azt a törekvését, hogy a Real Madrid vezetőedzőjét, Carlo Ancelottit szerződtessék a férfi válogatott szövetségi kapitányi posztjára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!