Női kézilabda vb

2023.11.29. 09:35

A negyeddöntőért száll harcba a magyar válogatott

Az olimpiai selejtezős részvételt jelentő negyeddöntőbe jutásért száll harcba a magyar női kézilabda-válogatott a szerdán kezdődő dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon.

MW

A jó világbajnoki szereplés olimpiai selejtezőt érhet a magyar női kézilabda válogatottnak

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A szerencse a júliusi sorsoláson ehhez verhetőnek tűnő riválisokhoz segítette a nemzeti csapatot: noha Paraguayjal és Kamerunnal is először találkoznak a magyarok a helsingborgi B csoport küzdelmei során, mind a dél-amerikai, mind az afrikai ellenfél legyőzése kötelező feladat, egyúttal lehetőség a csoportrangadóra való felkészülésre. 

Magyar esélyek

A harmadik fordulóban ugyanis a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Montenegró vár Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesére, a balkáni rivális legyőzése kulcsfontosságú a nyolc közé kerüléshez. A montenegrói keretben Milena Raicevic, Djurdjina Jaukovic és a válogatottságtól visszavonult Jovanka Radicevic sem lesz ott a tornán.
A négyes első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahova az A csoportból a házigazda svédek, a horvátok, a kínaiak és szenegáliak közül három együttes érkezik, és a csoportellenfelekkel szembeni eredményeket minden válogatott magával viszi. 

A göteborgi három mérkőzésből egyértelműen a horvátok elleni lesz a kulcsfontosságú, a dobogóért harcba szálló skandinávok ellen a tisztes helytállás lehet a reális célkitűzés.

A montenegróiak és a horvátok legyőzésével – vagy nagyon szerencsésen alakuló körbeveréssel – megszerezhető a középdöntős hatos második pozíciója, amely negyeddöntőbe jutást ér. 

Egyúttal jó eséllyel az ötkarikás kvalifikációs tornán való részvételt is, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén. 

A felkészülés pozitív kicsengéssel zárult: szombaton még 25-23-ra kikapott, vasárnap viszont már 34-32-re nyert a világbajnokok sorával felálló Hollandia vendégeként a nemzeti csapat, utóbbi találkozón a legjobb teljesítményt nyújtotta a pályán az ősz során.

Remélem, úgy fog sikerülni ez a világverseny, ahogy elképzeljük, a terveinknek megfelelően

 – fogalmazott előzetesen az MTI-nek Simon Petra. A Ferencváros irányítója hozzátette: 

fő céljuk, hogy részt vehessenek az olimpiai kvalifikációs tornán, ám meglátása szerint további sikerekre is képesek lehetnek. 

A nemzetközi szövetség (IHF) előzetesében a tornán várhatóan berobbanó tehetségek között emelte ki a nyári junior Európa-bajnokság legértékesebb játékosává választott Simont, akinek képességei közül a gólszerzés mellett az irányítójátékát és kreatív kulcspasszait is kiemelte a honlap. 

Egyúttal emlékeztetett, hogy a világbajnokság egyik legfiatalabb kerete a magyar, 25 éves áltagéletkorával.

Márpedig Golovin Vlagyimir érti a fiatalok nyelvét: az 1998-99-es születésűekkel 2018-ban junior világbajnokságot, a 2000-2001-es születésűekkel 2019-ben junior Európa-bajnokságot nyert a szakember. Pásztor Noémi, a Mosonmagyaróvár beállója szerint nem teherként, hanem esélyként kell felfogni azt a lehetőséget, hogy a vb-ről lehet megszerezni az ötkarikás selejtezőtorna indulási jogát.

Jó a sorsolásunk, van esélyünk arra, hogy kivívjuk magunknak ezt a lehetőséget

– szögezte le az MTI-nek Pásztor, aki a bajnokságban megszerzett önbizalmát továbbvinné a világbajnokságra is.

Az első olyan világbajnokságon, amelyet három országban rendeznek, több magyar hivatalos személy is részt vesz: játékvezetőként Altmár Kristóf és Horváth Márton, delegátusként Tordai Ilona dolgozik majd a tornán.

Az idei lesz a 26. női világbajnokság és a 24., amelyre a magyar válogatott kijutott, egyben a második, amelyen 32 csapat vesz részt. A december 17-ig tartó tornának Göteborg, Helsingborg, Stavanger, Herning, Frederikshavn és Trondheim ad otthont. A vb mérkőzéseit az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Több játékost is ad a magyar élvonal

Számos válogatottban szerepel majd a magyar NB I-ből ismerős játékos: az osztrákoknál a balátlövő Ines Ivancok (Mosonmagyaróvár), a braziloknál a jobbátlövő Bruna Almeida de Paula (Győr) és a jobbszélső Mariana Costa (Debrecen), a horvátoknál a kapus Gabrijela Bartulovic (Debrecen), a dánoknál a jobbátlövő Line Haugsted és a kapus Sandra Toft (mindkettő Győr), a franciáknál a balátlövő Estelle Nze Minko (Győr), a németeknél a balátlövő Emily Bölk (Ferencváros), a japánoknál a jobbszélső Nacumi Akijama (Kisvárda), a dél-koreaiaknál a jobbátlövő Rü Unhi (Győr), a hollandoknál a jobbszélső Angela Malestein (Ferencváros), a beálló Tamara Haggerty (Debrecen), illetve a kapus Rinka Duijndam és a beálló Yvette Broch (mindkettő Győr), a norvégoknál a jobbszélső Emilie Hovden, a beálló Kari Brattset, a kapus Silje Solberg, az irányító Stine Oftedal, valamint a balátlövő Veronica Kristiansen (mind az öt Győr), a szerbeknél a balátlövő Jovana Jovovic (Debrecen), a jobbátlövő Marija Lanistanin (Békéscsaba) és a kapus Kubina Molli (Alba Fehérvár), a szlovénoknál a jobbátlövő Ana Gros (Győr) és a balátlövő Erin Novak (Kisvárda), a svédeknél a beálló Linn Blohm (Győr), míg az ukránoknál a beálló Lilija Gorilszka (Budaörs), az irányító Tamara Smbatian (Fehérvár) és a kapus Balog Judit (Vasas) szerepel az IHF honlapján leadott előzetes keretekben.

A magyar csapat programja

Már ismert a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportbeosztása és a magyar válogatott programja a következő napokban.

A csoportbeosztás
A csoport (Göteborg): Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B csoport (Helsingborg): MAGYARORSZÁG, Montenegró, Paraguay, Kamerun
C csoport (Stavanger): Norvégia, Ausztria, Grönland, Koreai Köztársaság
D csoport (Stavanger): Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E csoport (Herning): Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F csoport (Herning): Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H csoport (Frederikshavn): Hollandia, Kongó, Argentína, Csehország

A magyar csapat programja
November 30., csütörtök:
MAGYARORSZÁG-PARAGUAY 20.30
December 2., szombat:
MAGYARORSZÁG-Kamerun 20.30
December 4., hétfő:
Montenegró-MAGYARORSZÁG 20.30

A magyar női kézilabda-válogatott 18 fős kerete 
Kapusok: 16 Böde-Bíró Blanka, 74 Bukovszky Anna, 31 Szemerey Zsófia           
Jobbszélsők: 66 Győri-Lukács Viktória, 24 Töpfner Alexandra         
Jobbátlövők: 11 Albek Anna, 42 Klujber Katrin, 28 Papp Nikoletta            
Irányítók: 15 Debreczeni-Klivinyi Kinga, 77 Simon Petra, 38 Vámos Petra               
Beállók: 58 Bordás Réka, 4 Füzi-Tóvizi Petra, 32 Pásztor Noémi             
Balátlövők: 52 Juhász Gréta, 59 Kuczora Csenge            
Balszélsők: 19 Márton Gréta, 6 Szöllősi-Schatzl Nadine
(A név előtt a mezszám szerepel.)   
Tartalékok: Grosch Vivien (Debrecen), Kovács Anett (Ferencváros), Farkas Johanna (Dunaújváros), Kajdon Blanka (Molde HK, norvég), Pál Tamara (Gloria Buzau, román), Faragó Luca (Mosonmagyaróvár), Helembai Fanny (Vác), Háfra Noémi (Buducnost Podgorica, montenegrói), Kácsor Gréta (Debrecen), Kukely Anna (Ferencváros), Hársfalvi Júlia (Ferencváros), Korsós Dorina (Rapid Bucuresti, román), Petrus Mirtill (Debrecen)
A szakmai stáb
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir, edző: Pigniczki Krisztina, kapusedző: Tatai Péter, erőnléti edzők: Holanek Zoltán és Szűcs Martin, csapatorvos: Balázs Máté


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában