Ország-világ

2021.07.12. 21:50

Brüsszel most az erdőgazdálkodókat lehetetlenítené el

Ausztria kezdeményezésére tizenegy uniós ország, köztük hazánk arra szólítja fel Timmermanst, vonja vissza erdészeti javaslatát.

Magyarország is aláírta azt a levelet, amelyben Ausztria kezdeményezésére tizenegy európai uniós tagállam arra szólítja fel Frans Timmermans bizottsági alelnököt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az unió erdészeti stratégiájának tervezetét – írja a Magyar Nemzet az Agrárminisztérium közleménye nyomán.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: az erdőgazdálkodás egész Európában a fenntartható gazdálkodás modelljeként szolgál, figyelembe véve a fenntarthatóság társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontjait. Helytelen és elfogadhatatlan megközelítés, ha a brüsszeli bürokraták ebből az egységből egyoldalúan csak a zöldszempontok érvényesítésére törekednek, mert nem lesz meg a társadalmi és gazdasági alap az egyébként szükséges környezet- és klímavédelmi intézkedések végrehajtásához.

Nem lehet a gazdálkodók ellehetetlenítésével megvédeni az európai erdőket.

A miniszter elmondta: a kiszivárgott dokumentum szerint az erdőkkel kapcsolatos eddigi alapelvekkel, az EU korábbi erdészeti stratégiáival és az európai erdők miniszteri konferenciáin elfogadott határozatokkal szemben

Brüsszel a fenntartható és többcélú erdőgazdálkodás feladatait kizárólag a biodiverzitás megőrzésére szűkítené le.

A Frans Timmermans által javasolt stratégia így figyelmen kívül hagyná az erdők gazdasági és szociális funkcióit, veszélyeztetve az erdészeti ágazathoz kötődő munkahelyeket, és az ágazat által a körforgásos biogazdaságban vállalt szerep betöltését.

Nagy István emlékeztetett, Magyarország azért csatlakozott az Ausztria által indított tiltakozó kezdeményezéshez, hogy megvédje az országban élő ötszázezer erdőtulajdonos és a mintegy 37 ezer erdőgazdálkodó érdekeit, egyben megőrizze a fenntartható gazdálkodáshoz és a természet megőrzéséhez szükséges gazdasági és társadalmi alapokat.

A dokumentumot hazánk és Ausztria mellett aláírták a V4-ek tagállamai, továbbá Észtország, Finnország, Franciaország, Lettország, Németország és Románia erdőkért felelős miniszterei.

– A közelmúltban a közös agrárpolitikával kapcsolatos eredményes tárgyalásokon sikerült megvédenünk a kisgazdaságok érdekeit, és megvalósítható mederbe terelni a környezet- és klímavédelmi elképzeléseket.

Az erdők kezelésével kapcsolatban is fellépünk annak érdekében, hogy az Európai Bizottság ne a gazdálkodás és a vidék ellehetetlenítése árán próbálja meg elérni a zöld célkitűzéseket.

Az Európai Unió alapszerződései értelmében jelenleg az erdőkkel kapcsolatos ügyek az eltérő természeti és társadalmi-gazdasági adottságok miatt tagállami felelősségi körbe tartoznak – hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter hozzátette: mivel az erdők az ország környezeti állapota és a klímavédelem szempontjából kiemelt fontossággal bírnak, ezért az Agrárminisztérium célja a változó környezeti viszonyok között is a meglévő erdőállományok minőségének megőrzése és a fával borított területek növelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!