Bulvár-celeb

2023.09.14. 06:05

Elegük lett: több kutyafajtát is betiltott a kormány

Súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik ilyen kutyákat tartanak.

Forrás: Shutterstock

Angliában egyre rosszabb a helyzet a kutyatámadások terén. Szinte mindennapossá váltak az olyan esetek, hogy nagytestű ebek szabadulnak el és támadnak emberekre. Főleg a gyerekek és az idősek vannak veszélyben, a helyzet pedig egyre tarthatatlanabb. A tavalyi évben 10 ember halt meg kutyatámadásban, idén pedig megsokszorozódott a veszélyes esetek száma. Ezért az angolok azonnali változtatásokat követelnek.

Angliában fordult már elő korábban is, hogy hirtelen kiugrott a kutyatámadások száma. Ez általában mindig valamilyen divathullámhoz köthető: néhány évvel ezelőtt nagy divatnak örvendett pitbullt tartani, ám sokan nem voltak tisztában azzal, miképpen kell nevelni a fajtát, ezért sok eb megvadult. Most ismét egy ilyen hullámban van Anglia, ugyanis éppen amerikai bully XXL fajtát dívik tartani. E fajta ismeretes arról, hogy viadaloztatják őket, és agresszív alaptermészete miatt csak haladó kutyásoknak ajánlott. Ennek ellenére Angliát ellepték ezek a kutyák, és szinte minden támadás mögött ez a fajta áll. 

A szigetországban  jelenleg 4 fajta kutya van tiltólistán: a pitbull, a japán tosza inu, az argentin dog és a  brazil masztiff. Ha tehát valaki az országban ilyen kutyát tart, az bűncselekményt követ el, s így börtönbüntetésre és/vagy pénzbírságra ítélik, az állatot pedig elaltatják. 

Az angolok jelenleg azt kérvényezik, hogy az amerikai bully XXL-t is vegyék fel erre a listára, hogy csökkentsék a kutyatámadások számát.

Amennyiben valaki valamilyen tiltott kutyafajtát tart (vagy ilyen jellegű fajtát, még ha nincs is törzskönyve), annak a hatóság felé jeleznie kell. Ekkor szakemberek érkeznek ki, és vizsgálatok alapján kiderítik, hogy a kutya ártalmas-e. Amennyiben nem ártalmas, a gazda kapni fog egy igazolást, és ha bárki számonkéri, az igazolással tudja bizonyítani, hogy számára engedélyezett az állat tartása – írja a Mirror nyomán a Metropol.

Több olyan ország is van, ahol bírósági engedély, pszichológiai alkalmassági bizonyítvány szükséges bizonyos fajtákhoz. Romániában és Ukrajnában például két magyar fajta, a kuvasz és a komondor csak szájkosárral szabad az utcára vinni.

Norvégia, Dánia, Németország szintén tilt bizonyos fajtákat az úgynevezett bull típusú kutyák tartása nem megengedett. Több országban tilos még a tosa inu, a csehszlovák farkaskutya, a brazil masztiff, a kaukázusi juhász és a délorosz juhászkutya tartása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!