Járvány

2020.04.16. 20:44

A Rendezők kéthete és a Kritikusok hete is elmarad idén

A Rendezők kéthete és a Kritikusok hete elnevezésű programokat már biztos nem tartják meg az idei cannes-i filmfesztiválon a koronavírus-világjárvány miatt, a filmvásár azonban virtuális formában megvalósul. Thierry Frémaux fesztiváligazgató szerdán jelezte: valamilyen szövetségen gondolkodik az idei évre a velencei filmfesztivállal.

A fesztivállal párhuzamosan zajló programok szervezői a döntésüket két nappal Emmanuel Macron francia elnök bejelentése után hozták nyilvánosságra.

Az államfő hétfőn július közepéig tiltotta meg nagyobb rendezvények megtartását az országban a járvány miatt.

„Mint minden évben, sokat beszélek Alberto Barberával (a velencei fesztivál igazgatójával), aki természetesen ugyanúgy aggódik, mint mi. A válság kezdete óta felmerült a lehetősége annak, hogy szövetségre lépünk abban az esetben, ha Cannes elmarad” – mondta Frémaux a Variety című filmes szaklapnak. „Erről tárgyalunk továbbra is. Más fesztiválok is meghívtak minket: Locarno, Sán Sebastián, Deauville. Meghatóak ezek a gesztusok” – tette hozzá.

„Nem magáért a fesztiválért küzdünk, hanem az ágazat gazdasági újrakezdéséért világszinten: a filmekért, a művészekért, a szakmabeliekért, a mozikért és a közönségért. A fesztivál ősszel szeretne jelen lenni, hogy hozzájárulhasson mindehhez” – fogalmazott az igazgató.

A Rendezők kéthete és a Kritikusok hete szerdán közleményben tájékoztatta a közönséget arról, hogy idén nem lesznek ott Cannes-ban.

Mint írták „az egészségügyi válság, amellyel jelenleg mind szembenézünk, lehetetlenné teszi, hogy előre megjósoljuk, mi fog történni”.

Ugyanakkor „minden szekció a cannes-i filmfesztivállal konzultálva a legjobb módját keresi annak, hogy a 2020-as programjába benevezett filmeket támogathassa” – idézte a szervezőket a Variety.com.

A cannes-i filmfesztivál kedden közölte, hogy június végén nem tartják meg a mustrát, és egyelőre mérlegelik a további lehetőségeket. Thierry Frémaux fesztiváligazgató korábban kizárta, hogy digitális formában vagy a párhuzamos válogatások nélkül rendezzék meg a fesztivált.

A cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan zajló Rendezők kéthete és Kritikusok hete szekciók lefújása sok független filmes számára nagy csapás.

A Kritikusok hetének programja sok rendező munkájára irányította rá a figyelmet, és közülük számos világhírűvé vált, mint Vong Kar-vaj, Guillermo del Toro, Jacques Audiard, Francois Ozon, Gaspar Noé, Alejandro González Inárritu, Andrea Arnold, Jeff Nichols vagy David Robert Mitchell.

Az 1969 óta a hivatalos versenyprogram alternatívájaként megrendezett Rendezők kéthete pedig olyan kiváló rendezők alkotásait tűzte műsorára, mint Martin Scorsese, Ken Loach, George Lucas, valamint Jean-Pierre és Luc Dardenne.

A Le film francais francia filmes portál szerdai értesülése szerint a cannes-i filmvásár azonban nem marad el. A vásár szervezői június 22. és 26. között akarják megtartani a rendezvényt valamilyen virtuális formában, ám hogy pontosan miként, azon még dolgoznak. A portál úgy tudja, a hét végéig hivatalosan is nyilvánosságra hozzák a virtuális vásár részleteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!