Hatos fogat

2017.12.13. 17:19

Bon Jovi is bekerül a Rock and Roll Hírességek Csarnokába

A 2018-as „újoncok” között lesz Bon Jovi mellett a The Cars amerikai rockegyüttes, a Dire Straits, a The Moody Blues, valamint a néhai Nina Simone és Sister Rosetta Tharpe is.

American singer Jon Bon Jovi performs during the Rock In Rio Festival at the Olympic Park, Rio de Janeiro, Brazil, on September 22, 2017. Running for seven days in all, Rock in Rio is being welcomed by the city as a chance to put the huge facilities built for the 2016 Olympic Games back in use. Rock in Rio is one of the world's biggest music events and this year's edition is three times bigger than in previous years. Mauro Pimentel / AFP PHOTO / MAURO PIMENTEL

A rockmúzeum szerdai bejelentése szerint a hatos fogatot 19 jelölt közül választották ki, köztük volt a nagy esélyesnek tartott angol alternatívrock-banda, a Radiohead is.

A gitárjáték egyik úttörőjeként ünnepelt Tharpe-ot, akit a „rock `n' roll keresztanyjaként” is emlegetnek, az Award for Early Influence elismeréssel iktatják be a csarnokba. Az amerikai énekes-dalszerző 1973-ban halt meg.

Ugyancsak posztumusz kerül a hírességek közé Nina Simone. A 2003-ban elhunyt amerikai énekesnő, zongorista és emberi jogi aktivista olyan előadóművészekre volt hatással, mint Alicia Keys és Aretha Franklin.

Az 1976-ban, Bostonban alapított The Cars-t a new wave és a klasszikus rock képviselőjeként ünneplik. A bandának harmadik, míg a Livin' on a Prayer és az I'll Be There for You című slágereket jegyző Bon Jovinak második nekifutásra sikerült bejutnia a rockhírességek közé.

A csarnok a progresszív rock képviselői előtt is megnyitotta a kapuit, amiből ezúttal a The Moody Blues angol rockegyüttes profitált. A Dire Straits angol rockegyüttest alkotó testvérpár, Mark és David Knopfler pedig blues-zal vegyített zenéjének köszönheti az elismerést.

Az Ohio állambeli Clevelandben található Rock and Roll Hírességek Csarnokába minden évben a könnyűzene történetének azon jelentős alakjait jelölhetik, akiknek legalább 25 évvel korábban jelent meg az első albumuk. A jelöltekről egy művészekből, zenetörténészekből és a lemezipar képviselőiből álló ezerfős testület szavaz, és a nagyközönség is leadhatja a voksát a csarnok honlapján.

A 33. beiktatási ceremóniát április 14-én tartják a clevelandi Public Auditoriumban. Az estre januártól lehet jegyet vásárolni, és a ceremóniát később az HBO is levetíti.

Borítókép: Bon Jovi a Rio de Janeiro fellépésén 2017 szeptember 22-én

 AFP PHOTO / MAURO PIMENTEL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!