Nap képe

2013.04.26. 14:41

A Balaton a világűrből

Bejárja a világot a Balatonról készített fotó, melyet a Nemzetközi Űrállomásról kapott lencsevégre az egyik asztronauta, aki méltatta is a tavunkat.

PLT-információ

A fotót Chris Hadfield kanadai űrhajós készítette, ő most a Nemzetközi Űrállomás (ISS) parancsnoka, s a képet egy közösségi oldalon osztotta meg. A dicsérő jelzőkkel sem fukarkodott, azt írta: A tó remek nyaralóhely, körülötte zöldell a tavasz. Hadfield, aki az elmúlt évek legnépszerűbb űrhajósa, nem először nyilatkozott kedvezően hazánkról. Néhány hónappal ezelőtt Budapestet is lefotózta, akkor menye magyar családját üdvözölte.

Az asztronauta elismerően szólt a tóról (Fotó: Chris Hadfield/ISS)

Hadfield igazi celeb lett, aki a világűrt bevarázsolja a hétköznapi emberek nappalijába. Nemrég diákok kérésének engedve bemutatta, mi történik a mikrogravitációban egy kicsavart törölközővel, és olyan hétköznapi, ám a súlytalanságban mégis különleges műveletet is megmutatott, mint fogmosás. Hozzá köthető az első űrben felvett dal is, sőt az első űrkoncert is. Bár az állomáson régóta van gitár, az űrhajós előrelátóan vitt új húrokat. Az űrhajóst decemberben vitte fel egy Szojuz és májusban tér majd vissza a Földre.  A Balaton, ahogy a Nemzetközi Űrállomásról látszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!