KÁTYÚVESZÉLY

2018.02.22. 16:00

A hó mellett az úthibák is óvatosságra intenek

Télen is javítják az úthibákat a közútkezelő szakemberei. Mire ügyeljenek az autósok a hibákkal tarkított útszakaszokon?

Kelemen Attila

A kátyúképződést elsősorban a változékony időjárás idézi elő. Márpedig mostanában volt részünk fagyos és enyhe napokban egyaránt. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár tanácsot, amelyek betartásával csökkenthetjük az autónk megrongálódásának, sérülésének veszélyét a leghálátlanabb útszakaszokon is.

Mindenekelőtt ne megszokásból vezessünk, jobban figyeljünk a közlekedési táblákra. Hiszen ott is figyelmeztethetnek kátyúra, ahol akár néhány nappal korábban még híre-hamva sem volt úthibának. A szokásosnál is lassabban, körültekintőbben közlekedjünk.

Ha már nincs lehetőségünk elkerülni a kátyút, a lehetőségekhez képest csökkentsük a sebességet. Mindeközben ne feledkezzünk meg a mögöttünk haladókról, nehogy a hirtelen manőverünkkel ráfutásos balesetet okozzunk. Az úthiba fölé érve viszont már engedjük fel a fékpedált, így a gumi súrlódásmentesen gördül át a töredezett szakaszon. Ezáltal kisebb erőhatás éri a gumit, a felnit és nem utolsósorban a futóművet. Ha tehetjük, kerüljük el a nyomvályúkat, főleg a nehézgépjárművek által terhelt aszfalton. A kátyúk zöme az ilyen mélyedésekben keletkezik.

Végezetül tartsunk nagyobb követési távolságot az előttünk lévő gépjárművektől, tudniillik kátyús szakaszon nagyobb a veszélye annak, hogy egy felpattanó kő a szélvédőnkben végzi.

Lehetetlen minden úthibát elkerülni; ám körültekintő vezetéssel csökkenthetjük a veszélyt.

Borítókép forrása: Shutterstock 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!