Ködös utak

2017.10.29. 12:00

Tanácsok őszi bringázáshoz! Praktikusan, az évszaknak megfelelően öltözködjünk

Pattanjunk bringára és menjünk ki a természetbe, amíg lehet, de az öltözködés, a láthatóság és a tervezett távolságok tekintetében ne feledkezzünk meg arról, hogy évszakot váltottunk.

sam

bringa

A szép, napsütéses őszi napokon még igazán jókat lehet biciklizni. Viszont közleke-dőként néhány dologra érdemes odafigyelni. A témában egy tapasztalt kerékpáros, Meggyesi Imre véleményét kértem ki, aki már jó néhány nagy túrát teljesített, a nyáron például Balatonalmádiból tekert el egy hét alatt Korfura.

Meggyesi Imre, a tapasztalt kerékpáros azt mondja, hogy elsősorban a saját érdekünk, hogy lámpa legyen a kerékpáron. Tanácsos praktikus fényvisszaverő kiegészítőket is vásárolni, és hasznos lehet a visszapillantó tükör felszerelése is Fotó: Molnár Sándor

- Az egyik fontos tanulság, hogy hamarabb sötétedik. Bár eleve kötelező felszerelés, de ettől függetlenül a saját érdekünk is az, hogy lámpa legyen a kerékpáron. Nyáron hozzászoktunk, hogy sokáig világos van, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy egy hosszabb túrán időben megcsúszunk, és ránk sötétedhet – osztja meg tapasztalatát Imre. Azt már én fűzöm hozzá, hogy pár száz forintért nagyon praktikus fényvisszaverő kiegészítőket is vásárolhatunk, amelyeket a kezünkre, lábunkra, ruházatunkra helyezhetünk, tovább fokozva ezzel a láthatóságunkat.

Elmondja még, hogy az utak is jóval csúszósabbak, mint a nyári időszakban. A faleveleknél vigyázzunk, illetve ha elkap minket egy eső, nagyon csúszhat az úttest. Egy mountain bike terepmintás gumija jobban tapad, de egy országúti vagy túrabicikli számára a nedves falevél olyan lehet, mint a jég.

Évszaktól függetlenül, ha hosszabb túrára indulunk, visszapillantó tükröt szereljünk fel a kerékpárra. Közúton nagyon fontos, hogy a mögöttes forgalmat tudjuk kontrollálni. Vannak olyan szituációk, amikor bizony le kell menni az útról, hogy elkerüljük a balesetet. Filléres dolog, de nagyon nagy segítség – vélekedik.

Fontos dolog az öltözködés is. Ebben az időszakban nagy hőmérséklet-különbségek lehetnek az egyes napszakok között. Érdemes egy hátizsákot magunkkal vinni egy pulóverrel vagy egy széldzsekivel, mert a hűvös esték kellemetlenek tudnak lenni. Ha felül, a háton és/vagy a mellkason nagy felületen megizzadunk, akkor nagyon könnyű megfázni. Mindig legyen nálunk egy olyan felső, amely megvéd a széltől, ha megizzadtunk.

A túra hosszát tekintve 30-40 kilométeres útnak is nekivághatunk különösebb felkészültség nélkül, de fontos, hogy szánjunk rá elég időt. Ne az legyen, hogy túlságosan rövid teljesítési idővel számolunk, és emiatt túlhajtjuk magunkat. Ha van rá elég idő és nincs túl sok emelkedő, akkor egy kezdő túrázó is jót kerekezhet, ami aztán önbizalmat ad a későbbiekre.

A sokat látott bringás szerint nálunk az utakon szerencsére kevesebb kóbor kutya van, mint mondjuk Boszniában vagy Albániában. Ha mégis megtámadna minket egy, akkor szálljunk le a kerékpárról, és helyezzük azt magunk és a kutya közé. Próbáljuk azzal fedezni a testünket, és egyenesedjünk ki, hogy nagyobbnak tűnjünk. Olyan kutya elől viszont ne próbáljunk meg eltekerni, amelyik gyorsabb, mint mi vagyunk, mert az a mozgó lábra nagy valószínűséggel odakap. Emiatt még esés is lehet a dologból, amely nagyobb sérülést is okozhat.

- A kellemes, őszi időjárást használja ki mindenki, amíg teheti. Ha süt a nap, ne ijedjünk meg a 12-13 Celsius-fokos hőmérséklettől. Jól fel kell öltözni, és ki kell menni a természetbe – tanácsolja a bringás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!