Lóerő

2012.05.18. 08:43

Biztos vizsga

Székesfehérvár - Átalakul a műszaki vizsgák érvényessége, ám a reform utáni díjak mértéke még kérdéses. Azzal azonban nem spórolunk, ha kihagyjuk a vizsga előtti szervizt.

Miskei Anita

Július 2-ától átalakul a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990.  KöHÉM rendelet. A leglényegesebb újdonság pedig az, hogy ha az időszakos vizsgálatot még az előző érvényességi ideje alatt, egészen pontosan a lejárta előtti 30 napon belül végzik el, akkor a forgalmi engedély érvényességét nem a vizsgálat idejétől, hanem az eredeti vizsga lejáratát követő naptól hosszabbítják meg.  Továbbra is az új autók privilégiuma a 4 évig érvényes forgalmi engedély, utána egységesen 2 évet kap minden motorkerékpár, mezőgazdasági vontató, 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsi. Három évet akkor kaphatnak az utóbbiak, ha használtan, de 3 évesnél nem idősebb korban helyezik őket forgalomba. Vannak  olyan járművek is, amelyek  1 évet kaphatnak, ilyenek az autóbuszok, a trolibuszok, valamint a 3500 kiló legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik és pótkocsik,  a személytaxik és a személymentő és  a megkülönböztető jelzéssel szerelt gépkocsik.
 
- Hosszú évek óta foglalkozunk már szervizeléssel, a fékek, futóművek állítására, a gumiabroncsok állapotának időszakos ellenőrzésére és cseréjére szükség van. Már csak azért is, mert megtapasztaltuk, hogy az elmúlt időszakban előkerültek az idősebb gépkocsik, amiket sokan "félretoltak" a garázsban - mondta Fugli Pál, akinek nevét harminc éve ismerik már a szakmában. Hangsúlyozta, ezeknél még fontosabb az állapotfelmérés. Nem csak azért, hogy biztosan sikeres legyen a műszaki vizsga, hanem azért is, hogy biztonságosan közlekedhessen vele az autós.

- Hamarosan mi is fogadjuk a műszaki vizsgára érkezőket. Gyakori, hogy az autósok a vizsga előtti felkészítés során szembesülnek azzal, milyen problémák vannak gépkocsijukkal. Hiszen például egy hibás lamdaszondával gond nélkül közlekednek, csak a környezetet terhelik jobban, persze tudtuk nélkül - mondta a szakember, aki jármű műszaki vizsgabiztosi engedélyének birtokában pontosan ismeri a legfrissebb jogszabályokat, melyek cseppet sem kímélik a gondatlan autótulajdonos pénztárcáját.

A tervezett változások között szerepel ugyanis a díjak emelése: a személyautók műszaki vizsgájának ára a mostani 16 ezer  290 forintról 22 ezerre, a segédmotoros kerékpároké 3090 forintról 5 ezerre, a motorkerékpároké 4360-ról 11 ezer forintra emelkedne. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!