Lóerő

2011.11.11. 10:11

Kálvária két keréken - az Alpokból

Dunaújváros - Svájcból hozott motort forgalomba helyezni Magyarországon őrültség - panaszolta lapunknak olvasónk, aki egy Yamaha XS-sel megjárta a bürokrácia mocsarát.

Gyuricza Ferenc

Az alpesi országból behozott Yamaha nem várt bonyodalmakat hozott: több hónapos huzavona és százezer forint bánta  summázta röviden neve elhallgatását kérő olvasónk. Az ügyintézést kizárólag Székesfehérváron végzik, oda háromszor kellett felutaznia a leendő motortulajnak. A dokumentumok egyeztetése, átnézése egy forduló, a műszaki vizsga (27000 forint) egy másik alkalom, míg a regisztrációs adó befizetése egy harmadik túra a megyeszékhelyre. A vámhivatalról egy további út vezet a postára, ahol az ügyfél befizeti a csekket (13500 forint), majd nyargal vissza a központba. A helyi okmányiroda ekkor tovább tetézi a bürokratikus útvesztőben tett köröket, származásellenőrzésre (10500 forint) kellett küldeni a kétkerekűt.

Ehhez további fontos iratok szükségesek: adásvételi, eredeti számlák, még a svájci motorszalontól is be kell szerezni egy okiratot, hogy minden rendben legyen. A motor egyébként harminc éves, az értéke sem csillagászati összeg, aki idáig eljut, az már végigküzdi magát ezeken a kötelező körökön. A további tételek már fel sem tűnnek: eredetiségvizsgálat - 15500, forgalmi - 6000, törzskönyv - 6000, rendszám - 5500, matrica - 500, átírási költség - 9800 forint. Figyelmes olvasóink, ha jól osztottak és szoroztak, már közel járnak a százezer magyar forinthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!