Kultúra

2017.05.21. 09:25

Felfigyelt a szakma a dunaújvárosi múzeumra

Dunaújváros - Négy éve vette át az Intercisa Múzeum vezetését Farkas Lajos, akit a Múzeumok Majálisán átvett elismerő oklevél apropóján kérdeztünk az intézmény jelenlegi helyzetéről és jövőbeni törekvéseiről.

Szabó Szabolcs

Gratulálunk az Intercisa Múzeum közösségének a díjhoz. A pályázat beadásakor számítottak rá, hogy a Múzeumok Majálisán kiemelt szereplők lesznek?

- Bevallom őszintén, hogy nem. Elsősorban azért kezdeményeztem a pályázaton történő indulást, hogy megméressük magunkat és hogy minél több szakembert megszólítsunk, akik a múzeumi szférában dolgoznak. Úgy érzem ez sikerült, hiszen a díjakról döntő szakmai bizottság tagjai többször is felkeresték az Intercisa Múzeum kiállításait és egyéb kulturális, vagy éppen múzeumpedagógiai programjait. Rendre pozitív visszajelzéseket kaptunk és ez az elismerő oklevél is jelzi, hogy jó úton járunk.

Anno székfoglaló interjújában a Dunaújvárosi Hírlapnak úgy fogalmazott: egy nyitott, befogadó, nyüzsgő kulturális teret szeretne működtetni, összekapcsolódva a helyi és a térségi oktatási és kulturális intézményekkel. Az elismerő oklevél indoklásában és méltatásában is visszaköszöntek ezen irányelvek.

- Állandó és időszaki kiállításaink mellett évi közel 30 rendezvényünk is van. Nem titkolt célunk, hogy minden korosztályt megszólítsunk. Meglehet, valakit nem érdekelnek a bronzkori leletek, de szívesen eljön egy könyvbemutatóra, egy előadásra, vagy egy kortárs zenei koncertre és ha már itt van, talán a kiállításaink és egyéb közösségi programjaink is felkeltik az érdeklődését. Úgy érzem sikerült valóban jó kapcsolatot kiépítenünk a városi intézményekkel és az iskolákkal is. Kollégáim rendszeresen tartanak foglalkozásokat, bemutatókat, előadásokat nem csak Dunaújvárosban, hanem a térségben is. Köszönettel tartozom a kollégáimnak, akik kutatói, szakmai munkájuk mellett rendre erőn felül vállalnak szerepet a rendezvényeink lebonyolításában is. Fontos számunkra, hogy fenntartónk, az önkormányzat is támogatja törekvéseinket, biztosítja az eredményes munkához szükséges forrásokat. Jó kapcsolatot ápolunk a helyi és a térségi média szereplőivel is. Komoly szerepük van abban, hogy érdemben tudtuk növelni látogatóink számát.

A szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeum akkori vezetőjeként már elkönyvelhette az "Év múzeuma" különdíját. Az elismerő oklevél után, akár egy ilyen díj is cél lehet az Intercisa számára?

- Mindkét elismerésnek nagyon örültem, de hangsúlyoznám, mindez csapatmunka eredménye. Korábban a dunaújvárosi múzeumra nem igazán figyelt a szakma, míg Petőfi Sándor alakja miatt Szalkszentmárton inkább fókuszban volt. Természetesen a jövőben is szeretnénk pályázni, de ahhoz jó lenne kibővíteni, aktualizálni az állandó, településtörténeti kiállításunkat, amely az 1976-os évvel lezárul. Az utóbbi négy évtized nem volt eseménytelen sem az ország, sem a város történetében sem: gondolhatunk itt a rendszerváltás éveire, a sportsikerekre, vagy az ipari átalakulásra, fejlődésre is. Ehhez komplex szakmai munka és némi plusz forrás is szükséges, ám nagy előrelépést jelentene az Intercisa Múzeum jövőjét illetően.

MÚZEUMI MAJÁLIS A NEMZETI UDVARÁN

Az év múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma lett, „Az év kiállítása” pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című időszaki kiállítása.

Elismerő oklevélben részesült az Múzeumok Majálisán tartott díjátadón Intercisa Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaji Múzeum. A pályázat bírálóbizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a kiírásban részt vevő más szakmai szervezetek - az Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztálya, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint az NKA képviselői alkották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!