Kultúra

2017.04.04. 20:35

Csikós Árpád képei a 2016-os év fotói között

Két képével is bekerült az Év fotói kiadványba Csikós Árpád fotóművész. Éppen harminckét esztendeje foglalkozik a fotózással. Most a fiataloknak adja át tudását.

Balla Tibor

- Korábban hat évig tanítottam a főiskolán, és akkor jöttem rá, hogy az egy nagyon jó dolog. Egy év ráment arra, hogy megtanultam, hogyan kell a tudást átadni, emberekkel foglalkozni, de azután már nagyon élveztem. Úgy tűnt, a hallgatók is. Mindig felnőtteket tanítottam, fiatalokat nem. Bennem volt, hogy fiatalokat kellene tanítani, én is tíz évesen kezdtem el a fotográfiát. A tizenévesek egy részében még megvan az az akarat, és bizonyos mértékben a tudás is, hogy legyen belőlük valami. A gimit néztem ki, mert tudom, hogy őket hajtják, én pedig nem szeretem a lustákat. Azt szeretem, ha olyanokkal tudok dolgozni, akikben van is fantázia. Szülők is megkerestek, hogy miért nem tartok ott órákat. Végül is eldőlt, hogy tanítani fogok a gimnáziumban.

Csikós Árpád örömmel dolgozik a gimnazistákkal, mert motiváltak, és megvan bennük a tűz
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Mit tanulnak a fiatalok? Alapokat, képszerkesztést és kompozíciót?

- Magát a fotográfiát tanuljuk, megegyeztünk, hogy nem használunk Photoshopot, nem manipuláljuk a képeket, rámegyünk a tudásra. Eredetileg egy félévről beszéltünk, de egy év lett belőle. Én nagyon utálom a túl sok elméletet. Rájöttem, hogy elméletből annyit szabad csak tanítani, ami még érdekli az embereket és feltétlenül szükséges ahhoz, hogy elinduljanak. Aztán úgyis utána fognak olvasni. Azt meg kell tanulni, hogy mi a záridő és a rekeszérték összefüggése, amivel tényleg tudnak fotózni, ami az alapja az egésznek. Sokkal könnyebb felnőtteket tanítani, de az eredmény nem annyira maradandó. A gimiseknél már most több olyan hallgatóm van, akikből lesz valami fotográfia tekintetében. Bennük van fantázia. A megmaradt kemény mag, akikkel dolgozunk és ki is állítunk, nyolc fő. Ők azok, akik minden pénteken jönnek, és keményen dolgoznak.

- Lesz valamiféle lenyomata ennek?

- Lesz egy kiállításunk a Szivacs galériában, a jelképes tiszteletdíjamból fedezzük annak a költségeit. Ilyenformán ingyen tanítok, de van benne örömöm bőven. Mindenki kitalálta, mi lesz az ő projektje, és közösen dolgoztunk mindenkinek a képén. Azt találták ki, hogy legyen az a téma, hogy elrontottuk. Mindenki két képet fog kiállítani április 21-én. Van, aki a képet technikai elrontásként fogta fel, de akadt, aki táplálkozásügyben, oktatásügyben, nemi identitás kérdésében közelítette meg. Ami őket foglalkoztatja, azok megjelennek a képeken.

- Most nagyon büszke magára?

- Igen, nagyon büszke vagyok. Tudom, hogy nem fogják abbahagyni. Nekem csak az volt a feladatom, hogy megfogjam a kezüket, megmutassam az alapokat, aztán elengedjem. Ott van például Markó Fanni, aki a a Fejér Megyei Diáknapok fotópályázatán bronz minősítést kapott Érzelmek című képére. Nagyon örültem volna, ha ilyen idősen bármilyen minősítést kaphatok. Tudom, hogy nem fogja abbahagyni, de legalábbis a vizuális látásmód benne marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!