Kultúra

2017.02.06. 17:20

Sági Vanda kiállítása a Szabadművelődés Házában

Anonim gesztus, Alliteráló csönd vagy éppen Áthangolás. Nem vitás, különleges rajzokhoz különleges címek illenek.

Szabó Szabolcs

Márpedig Sági Vanda Formakultúrák című kiállításán első pillanatra valóban zavarba ejtő műveket mutat be A Szabadművelődés Házában. Nemcsak a címük különleges, hanem szerkezetük is. Ha létezik ilyen, harmonikus, költői geometrikus kísérletnek nevezném többségüket. Valószínűleg mindenkinek más jut róluk az eszébe.

A tárlatot megnyitó Szarka Fedor Guido képzőművész például a keleti jantrával hozta kapcsolatba azokat, Farkas Kristóf költőnek, táncszakírónak pedig a munkák némelyikéről a világhírű táncművész, Isadora Duncan és az ő fátyla jutott eszébe. Én nem mennék ilyen messzire, viszont tény, hogy a folyondárként kúszó vagy bizonyos rendbe szervezett vonalaknak ritmusuk van. Az alkotó is hasonlóról beszél nekem. Azt mondja, nem tudja, honnan jönnek az absztrakt motívumok, de úgy építi fel a rajzait, mint egy zeneszerző, amikor komponál. Alkotás közben épül fel a kompozíció.

Az alkotó, Sági Vanda, akinek ez az első önálló kiállítása

Nyilván hatással volt rájuk Vanda formaszeretete, és az, hogy formatervező mérnökként végzett Budapesten, az Óbudai Egyetemen. Egyébként fehérvári, a Kodolányi középiskolába járt. Aztán csaknem tíz évig a fővárosban élt, két éve pedig visszatért a szülővárosába, és A Szabadművelődés Házában dolgozik.

Szerelme a rajzolás és a fotózás. utóbbiból is kapunk ízelítőt a tárlaton. Az egyik darab sok kis képből áll össze, amelyek mozgathatók: épületrészletek, különböző textúrák. A látogatók dolga, hogy abból létrehozzák saját művüket. Az alkotás közben így valamelyest beleélhetik magukat Sági Vanda alkotói módszerébe is.

Aki egyébként ír is. Novelláskötete elkészült, a kiállításon olvasható címeket az írásokból emelte át. Monológok, dialógok részletei. A káoszról és a rendről szól a kötet, két művész kapcsolatáról. A rajzok pedig a könyv illusztrációi lesznek, ekként kapcsolódik majd egymáshoz szorosan kép és szöveg. Vanda úgy tervezi, ha talál kiadót, a könyv hamarosan megjelenik. Egyelőre a tárlatot láthatjuk, amely február 25-éig várja az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!