Kultúra

2017.02.24. 19:50

Sajátos Odüsszeia középiskolásoknak

Dunaújváros - A Rudas végzős diákjai Odüsszeuszi kalandokat adtak elő - és így éltek át érettségire készülve.

Pekarek János

Szakmai napot rendeztek a Rudas középiskolában pénteken délelőtt: Homérosz Odüsszeia című eposzát dolgozták fel - szokatlan és sajátos módszerekkel.

Ebben az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület pécsi csoportja és négy előadó: Unferdorben Tímea, Dancs Tamás, Berkes Csaba, Czank Bernadett mutatta be az ókori történetet a drámapedagógia elveinek alkalmazásával.

A rudasos diákok odüsszeuszi kalandjainak egy jelenete
Fotó: Zsedrovits Enikő

A diákok négy külön teremben a terjedelmes eposz egy-egy epizódját sűrítették előadható méretű változattá, és eljátszották mindazt, amit a leleményes Odüsszeusz élt át minden bizonnyal Homérosz leírása szerint. Így maguk a diákok is átélhették ezeket a fantasztikus kalandokat, s ráérezhettek a kitartás fontosságára is. Ezzel az iskolások egyben önismereti foglalkozást is tartottak.

Az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület tagjai ezt az Odüsszeusz maraton című programjukat a pécsi középiskolák után elsőként Dunaújvárosba hozták el, a Rudas végzősei számára. Kiderült ezúttal is, hogy az Odüsszeia igazából az önismeret története, s ilyen módon valójában minden egyes ember útja. Valószínűleg nem csak az eposzbeli Odüsszeusz ismerte fel a történet végére jellemének kettősségét, a hibáit és erősségeit, a változás képességét, az akarat és a kétely kettősségét. Lám, lehet élmény az érettségi anyag is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!