Kultúra

2016.05.30. 17:50

Gálával ünnepelt a húsz éves Violin Művészetoktatási Intézmény

Dunaújváros - Május az iskolai gálák szezonja. Ezek sorából kiemelkedik a Violin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, hiszen idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Vasárnap a Bartókban összegezték, mit tudnak.

Balla Tibor

Egészen pontosan az iskola dunaújvárosi telephelyén tanuló növendékek műsorát sorakoztatták fel bő másfél órában.

Nyitányként stílszerűen a Tóth -Varga Zsuzsanna vezette társastánc tanszak balettelőadása adta a felütést.

Puskásné Radnó Ágnes igazgató megnyitóbeszédében elmondta, hogy az alapításkor az egyik alapelv az volt, hogy helybe vigyék a művészetoktatást a településekre, hogy ne csak a nagyvárosokban legyen lehetőségük a gyerekeknek a különféle művészeti ágakban kipróbálni, kiművelni magukat.

A kezdetekkor három településen indult be a képzés, és hamar híre is ment a tevékenységüknek. Abban az időben fúvószenekart és majorett csoportot is alapítottak. Az iskola fénykorában harminc telephelyen tizenöt településen működött, ahol a közel ezerötszáz tanulót ötvenfős tanári gárda oktatta. A gazdasági válság azonban őket sem kerülte el, jöttek a csoportösszevonások, tanszakok szűntek meg. Mára már némi létszámnövekedés is tapasztalható, köszönhetően a szülők erő feletti áldozatvállalásának. Évek óta közel nyolcszáz diákot oktat a harmincfős tanári kar.

A gálára a társastánc, a néptánc és a kortárstánc együttesek választották ki repertoárjuk legjavát. A No Control Dance Group az est folyamán több korosztályban, többféle táncbetéttel késztette tapsra a közönséget. A Vasas Táncegyüttes hasonlóképpen több korosztályt vonultatott fel, a társastánc tanszak pedig kortárs koreográfiát, balettet, latin mixet, tangó koreográfiát, Rock and rollt egyaránt felvonultattak. A finálé meglepetés össztáncában megmutatkozott minden, amit a tánc számukra ad: kikapcsolódási és önkifejezési formát, amiben otthon érezhetik magukat és egy kicsit kiszakadhatnak a szürke hétköznapokból. Az össztáncban kicsit belekóstoltak egymás műfajaiba.

Zárásként az iskola dunaújvárosi tanárai (Tóth-Varga Zsuzsanna, Nagy Noémi, Szőke Genovéva, Turóczi Rita, Suplicz Mihály, Pásztor Máté, Kálmán Károly) emlékplakettet és -lapot vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!