Kultúra

2011.11.19. 15:41

Hetedhét Játékmúzeum jön létre Fehérváron

Megvan az új székesfehérvári játékmúzeum neve! Ezt is bejelentették szombaton azon a játékkonferencián, amelyet a Hiemer-házban rendeztek meg.

MTI

Ismeretes, hogy a Fehérvári Babaház, Moskovszky Éva csodálatos játékgyűjteménye (a Fehérvári Babaház anyaga) és Réber László, a neves grafikusművész hagyatéka tavaszra a felújított Hiemer-házba kerül át: a két nagyszerű gyűjteményből jön létre majd a játékmúzeum, amelyhez kézműves foglalkoztató terem, mesefoglalkozásokra, vetítésekre bábelőadásokra is  alkalmas helyiség is kapcsolódik majd.

Az új fehérvári intézmény elnevezésére a Városi Képtár – Deák gyűjtemény pályázatot hirdetett. Összesen 95 pályázó mintegy 300 javaslatot küldött: a szakmai grémium közük választotta ki a legjobb csengésű nevet.
Eszerint Hetedhét Játékmúzeum lesz az új intézmény neve. Két pályázat érkezett, amely  ezt a nevet javasolta, ezért a 100 ezer forintos díjat megosztva adták át.  A díjat egyfelől Koloszár Rékának és kislányának, Fülep Blankának , másfelől pedig Déry Patríciának adták át, (aki szintén kislányával vette át a sikeres pályázatról szóló oklevelet).

 

 

 

A játékkonferencia első felében is a tervezett Hetedhét Játékmúzeumról esett szó. Nagy Veronika néprajzkutató arról beszélt miféle feladatoknak kell megfelelnie a páratlan Moskovszky gyűjteményt bemutató intézménynek, amely egyfelől szórakoztatni, élményt nyújtani szeretne, másfelől pedig a játéktörténettel és a kultúrtörténettel kapcsolatos tudományos kutatás központjává akar válni.

Gärtner Petra művészettörténész pedig arról beszélt, mi az oka, hogy a 18-19. századi míves játékokat, babaszobákat egy 20. századi, igen sajátos stílusú grafikusművész, könyvillusztrátor műveivel társítják. Bernáth Éva múzeumpedagógus azt igyekezett vázolni előadásában, hogy miként válhat majd a múzeumi látogatás a foglalkozások jóvoltából igazi élménnyé és egyúttal a játékos ismeretszerzés terepévé.

Az ezt követő előadásokon egy másik különleges gyűjteménnyel a -kecskeméti Szórakaténusz múzeummal - ismertették meg a hallgatóságot, és szó esett a az egri, a monorierdői és a debreceni játékgyűjtemények sajátosságairól, bemutatásuk alapvető céljairól is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!