Kultúra

2007.10.02. 02:27

Keith Jarrett újra Budapesten játszik

Budapest (mti) - Keith Jarrett amerikai zongoravirtuóz ad szóló koncertet október 18-án a Művészetek Palotájában - tájékoztatták a szervezők a távirati irodát.

Szabó Szabolcs

A közlés szerint a művész hátfájásai miatt az utóbbi években csökkentette szóló fellépései számát, budapesti koncertje ezért is számít különleges eseménynek. Bércesi Barbara, a műsor egyik szerkesztője kiemelte: a világ egyik legkreatívabb muzsikusa ad koncertet Budapesten. Hozzátette: Keith Jarrett fellépése iránt akkora volt az érdeklődés, hogy már a nyáron elkelt valamennyi jegy. Megjegyezte: a művészt 1991-es, legendás sikerű zeneakadémiai koncertje óta várták vissza Budapestre. Most európai turnéja keretében játszik a Bartók Béla Hangversenyteremben. Keith Jarrett 1945-ben született, hároméves korában kezdett zongorázni. Klasszikus zenei tanulmányai mellett még tinédzserként megismerkedett a dzsesszel, mely végül az igazi szerelemnek bizonyult. A műfaj iránti elkötelezettsége Art Blakey, Charles Lloyd, majd Miles Davis zenekarába vezette őt. A zongorista viszonylag korán önálló karrierbe kezdett, bár szólóprodukciói mellett rendszeresen dolgozott egyebek mellett Jan Garbarekkel, Palle Danielssonnal és Jon Christensennel; később Charlie Hadennel, Paul Motiannal és Dewey Redmannel alapított kvartettet. Több mint két évtizede Gary Peacockkal és Jack DeJohnette-tel alkotott triója jelenti számára a zenekari muzsikálás színterét. A szervezők közlése szerint Keith Jarrett új világot teremtett az európai technikának a dzsessz ritmikai közegébe való beágyazásával, ugyanakkor lemezre játszotta a barokk zene monumentális alkotásait, Johann Sebastian Bach és Hndel zongoraműveit. Számtalan felvétele között olyan produkciók találhatók, amelyek újraértelmezték a zongora szerepét a kortárs zenében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!