Kultúra

2007.07.12. 02:29

Még tart a tábor

Dunaújváros - A jövő héten még egészen biztosan kevesebb kulcsos gyerek lesz a város utcáin, hiszen akkor még tart a bő egy hónapja elkezdett nyári kézműves tábor az MMK-ban.

Szabó Szabolcs

Kováts Rózsa népművelő idén is felvállalta, hogy a nyár jó részében építő jellegű elfoglaltságot ad a kicsiknek, s egyben leveszi a dolgozó szülők válláról a terhet, hogyan gondoskodjanak munkaidőben gyermekük értelmes elfoglaltságáról, biztonságáról. A Munkásművelődési Központ vezetője, Szántó Péter pedig idén is biztosította az ehhez szükséges feltételeket, bár ebben az esztendőben lényegesen kevesebbet tudott erre a célra fordítani, így a szülők költsége ezúttal határozottan magasabb volt, mint az elmúlt években megszokták. Ennek ellenére is sokan érezték úgy, gyermeküknek minden nap ott a helye az MMK udvarán, hogy ellátogasson a velencei karnevál világába, megismerje annak történetét, készíthessen maszkokat, és a karnerválra jellemző madárcsőrös, tollas álarcokat. Persze nem pusztán enyiről szól a bejárós tábor. Készítettek már fakanálbábot, nemezeltek, megtanulhatták a szövés-fonás fortélyait. Ellátogattak Kínába, a papír világába, ahol papírt készítettek, polipokat, gekkókat formáztak papírmasé technikával. Minden héten agyagból formálódnak a különféle figurák, a kisegértől a szívecskéig minden. Kissé persze meglepődtek, amikor megtudták például azt, hogy barlangrajzokat fognak karcolni, de amikor kiderült, ez úgy történik, hogy a zsírkrétarétegre felvitt temperába karcolják a vízi világ képeit, már nagyon lelkesen álltak hozzá. Az ősi magyar technikák használata nem merült ki a nemezelésben: karkötőket, hajpántokat is fontak. A modern kor technikáival játékokat, állatfigurákat, egeret, kiskutyát, madarat készítettek. Ezúttal nem csak a táborlakók kezét dolgoztatták meg: agytekervényeikre is szükségük volt. Azon a napon, amikor madarak készültek, a szervezők összeállítottak egy madaras vetélkedőt, melynek során árnyképük vagy csőrük alapján kellett felismerniük, melyik madárral van dolguk. Válaszolniuk kellett találós kérdésekre is, melyeket gyakorta tréfás formában tálaltak. Az egyik legnépszerűbb játék mi is lehetett volna más, mint az Activity. Idén sportversenyeken is részt vehettek a táborozók. Minden kedden színházi produkció is várta őket. Csütörtökönként a zene világába kalandoztak, amikor Németh Irma bemutatta nekik a hárfát, a mélyfurulyát, a szopránfurulyát, különféle ütősöket, amiket ki is próbálhattak, s így közösen zenélhettek is. Vendégeket is fogadtak a táncostáborból, a napközistáborból. Jelenleg két fogyatékkal élő is van a táborban, a jövő héten a Jószolgálatri Otthon lakói egy mesejátékkal lepik meg a táborozókat, hálából, hogy keddenként ők is végigélvezhették az előadásokat. A tábor idén is sikeresnek mondható, nagy kár, hogy lassan már vége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!