Kultúra

2007.05.14. 02:27

Harmincnyolc alkotás

Kaposvár (mti) - A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) Siófokon rendezi az 54. Országos Függetlenfilm Fesztivált; a május 17-én kezdődő szemle programjában 38 film szerepel.

Szabó Szabolcs

A négynapos rendezvény versenyprogramjába a tájegységi szemléken díjazott alkotások mellé az előzsűri válogatott a nevezett filmekből. A MAFSZ közleménye szerint a fesztivál díjait egy szakértőkből álló zsűri ítéli majd oda. A testület tagja lesz Bakács Tibor Settenkedő filmkritikus, Bereményi Géza író-filmrendező, Pólik József, az egri Eszterházy Károly Főiskola docense, Reichenberger János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium filmügyi szakreferense, és Vincze Teréz, a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat főszerkesztője. A szervezők a szokásos félezer látogatónál az idén többre számítanak, hiszen a fesztivál helyszíne a Balaton egyik legnagyobb üdülővárosa lesz. Siófokon utoljára 1981-ben szervezett programot a MAFSZ. Akkor nagy sikert aratott a nemzetközi amatőr filmesek szövetsége, az UNICA Világfesztiválja - emlékeztetetnek a szervezők közleményükben. A fesztivál versenyprogramjának a Dél-balatoni Kulturális Központ ad helyet, e mellett koncertek, kiállítások és egyéb szórakoztató események várják az érdeklődőket, akik ingyenesen vehetnek részt a programokon. A május 20-i záróünnepségen a versenyprogramok díjazása mellett kiosztják az Aranyszarvas-díjakat is. Varga Imre siófoki születésű szobrászművész plakettjét azok kapják, akik legalább 25 éve tagjai a MAFSZ-nak. Az 1931-ben alakult, közel 700 tagot számláló szervezet 52. Országos Függetlenfilm Fesztiválján nyert díjat először a Maestro című animációs alkotás, amely idén bekerült az Oscar-díjra felterjesztett öt legjobb mű közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!