Kultúra

2007.01.11. 03:27

Nagyszabású tárlatok az idén a fővárosban

Budapest (mti) - Több nagyszabású kiállítás várja a közönséget az év folyamán: a múzeumok igyekeznek igényes programokkal becsalogatni az érdeklődőket.

Szabó Szabolcs

A Magyar Nemzeti Múzeumban a tervek szerint május közepén nyílik meg Dzsingisz kán, a mongol világhódító örökségét és korát bemutató tárlat. A csaknem 100 millió forintba kerülő vándorkiállítás, amely Isztambulból érkezik Budapestre, a XII. századig visszanyúlva tárja a közönség elé a mongolok történetét. A Németek Magyarországon, magyarok Németországban - Európai életutak című kiállítás január 19-én nyílik meg szintén a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Magyar Nemzeti Galéria művészettörténeti előadássorozattal és a restaurátorok munkáját bemutató kiállítással ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját 2007-ben. Az Ötvenhét - Ötven hét című, ingyenesen látogatható előadássorozat keretében a múzeum művészettörténészei mutatják be a gyűjtemény leghíresebb alkotásait. A Magyar Nemzeti Galériában októbertől látható Vaszary János gyűjteményes kiállítása. Decemberben Zichy Mihály festőművész életművéből nyílik kiállítás. A Magyar Természettudományi Múzeumban január 31-én természetfotó-kiállítás nyílik Az év természetfotósa, 2005 - A világ legjobb természetfotói címmel. Március 10-től Patagónia óriás dinói címmel látható kiállítás, amelyre Argentínából érkeznek a 150 millió éves dinoszaurusz-csontvázak. ... és akkor megjöttek az inkák a címe a május 17-én nyíló, Peru spanyol hódítás előtti kincseit és kultúráit bemutató kiállításnak. A Szemtől szemben című kiállításon Franz Xaver Messerschmidt osztrák barokk szobrász kései művei láthatóak július végétől a Szépművészeti Múzeumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!