Kultúra

2006.09.20. 02:28

Dee Dee Bridgewater Budapesten

Budapest (MTI) - Dee Dee Bridgewater amerikai jazzénekesnő lesz a vendége a Művészetek Palotája hangversenytermében a Jazzdívák szeptember 28-i koncertjének.

Mórocz Zsolt

A Dee Dee Garrett néven Memphisben született énekesnő arról nevezetes, hogy pályáján mindig össze tudta egyeztetni a művészi produkciót és az igényes szórakoztatást. Az egyik legnagyobb formátumú előadóként tartják számon világszerte. Teljesítményének elismeréseként a Dear Ella című lemezéért a legjobb vokális jazz album Grammy-díját kapta. Több Broadway-musicalben is játszott főszerepet, a The Wizzben nyújtott kiemelkedő alakításáért Tony-díjjal tüntették ki, de kitűnő teljesítményt nyújtott többek között a Fekete balladák és a Carmen Jazz című darabban. Fekete létére ő játszhatta először a Kabaré főszerepét, Sally Bowlest. Billie Holidayt alakította a Lady Day című darabban, amelyért jelölték a Lawrence Olivier díjra. A jazz nagyköveteként 1969-ben eljutott a Szovjetunióba a University of Illinois Big Band szólistájaként. A következő évben ment feleségül Cecil Bridgewater trombitáshoz, s felvette férje nevét. Több helyen fellépett a Thad Jones-Mel Lewis zenekarral, majd a 80-as években Franciaországban telepedett le. Az ENSZ tiszteletbeli nagyköveteként is sokat tett mások boldogulásáért: e minőségében az éhezők megsegítéséért fáradozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!