Külföld

2017.04.26. 19:22

Elkötelezettség az EU iránt

Brüsszel - Plenáris vitát tartottak Magyarország helyzetéről szerdán az Európai Parlamentben. Az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: nem kérdőjelezhető meg a magyar kormány elkötelezettsége az EU iránt.

„Az elmúlt évek konfliktusait igyekezett párbeszéd útján rendezni a magyar kormány, és a most napirenden lévő ügyekben is erre fog törekedni” – hangoztatta tegnap Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete volt. Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: a bizottság szerint aggályos a magyar kormány civil szervezeteket érintő törvénytervezete. Szerinte a nemzeti konzultációban számos olyan állítás szerepel, amely nem felel meg a tényeknek.

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) nemzetközi sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament plenáris ülése után Brüsszelben. Mellette Trócsányi László igazságügyi miniszter (b), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j).
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Alaptalan CEU-vád

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország vitája részben Brüsszellel, részben egy amerikai spekulánssal áll fenn, majd hozzátette: Soros György európai emberek millióit tette tönkre pénzügyi spekulá­ciói­val, mégis nagy becsben áll Brüsszelben. „Azért jöttem, hogy a vitában megvédjem a hazámat, de a sikerekről is beszámoljak” – jelentette ki a kormányfő.

Emlékeztetett: 2010-ben Magyarország gazdaságilag Görögország szintjén állt, de azóta visszafizette az IMF-kölcsönt, a teljes foglalkoztatottság határán jár, csökken az államadósság, a gazdasági növekedés 4 százalék környékén van. Magyarország sikere egyben Európa sikere is, és az Európai Uniónak szüksége van manapság sikerekre – hangsúlyozta. Mint mondta, elterjedt az a hír, hogy törvénnyel bezárták Soros egyetemét. Szerinte a vád alaptalan, ezt elismerte a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora is a hallgatóinak küldött levelében. A valóság az, hogy a törvénymódosítás 28 külföldi egyetemet érint Magyarországon, átláthatóságot követel és felszámolja az addig élvezett előnyös helyzetet.

Migrációs kérdés

A kormányfő emlékeztetett rá, hogy Soros és nem kormányzati szervezetei évi egymillió migránst szeretnének Európába telepíteni. Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel, és nem bírálatot. Orbán kijelentette, a magyar álláspont migrációs kérdésben világos: az illegális migrációt meg kell állítani, az EU területén kívül kell különválasztani a menekülteket a gazdasági migránsoktól, a bajba jutott embereknek oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van.

Hangsúlyozta, a migránsok kötelező kvóta szerinti áthelyezése megbukott, hiszen azok az államok sem hajtják végre, amelyek nem szegülnek szembe az uniós politikával. „Ez egy rossz gondolat volt, helyette más megoldást kell keresni” – tette hozzá a miniszterelnök.

A nemzeti kozultáció

„A magyar kormány elutasítja a rezsicsökkentés eltörlését, valamint nem akarnak változtatást a közmunkát illetően” – emelte ki Orbán. 
A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt években számos vitás ügyet sikerült lezárniuk az EU-val, például a médiaszabályozás, a bíróságok függetlensége, az új alkotmány,   a paksi bővítés kérdésében.

A civil szervezetekkel kapcsolatban elmondta, az EU több tagországában is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy miként lehet átláthatóvá tenni a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni próbáló szervezetek működését.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője szerint Orbán nem mond igazat akkor, amikor azt állítja, hogy egy amerikai pénzügyi spekuláns érdekeit képviseli az EP. Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője kijelentette, hogy magyar kormány megsérti az uniós alapelveket, „zaklatja a civil szervezeteket, elüldözi a kritikus sajtót, falakat épít, vissza akarja állítani a halálbüntetést, és most úgy döntött, hogy bezár egy egyetemet”.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője arra kérte a magyar kormányt, hogy vegye figyelembe az EB ajánlásait. A vita végén Timmermans közölte: várják a kormány válaszát a kérdéses ügyekben.

A vita előtt az EP  brüsszeli épületénél civilek tüntettek a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt, eközben a Magyarországot érintő, méltatlan támadások ellen tiltakozó Civil Összefogás Fórum demonstrálóit kiszorították a térről.

Beindult a Soros-lobbi Brüsszelben

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az elmúlt hetekben Soros György leplezetlen módon intenzív lobbi­tevékenységbe kezdett Brüsszelben. Megdöbbentőnek nevezte, hogy milyen sok EP-képviselő áll közvetlen kapcsolatban Soros Györggyel, illetve az általa fizetett szervezetekkel. A kormánypárti politikus szerint a milliárdos célja valójában a magyar migrációs politika megakadályozása, a határ megnyitása a bevándorlók előtt, és ehhez keres szövetségeseket Európa-szerte. Gulyás Gergely kifejtette: Soros 2008-ban már megtámadta a legnagyobb magyar bankot, amivel a devizahiteleseknek komoly kárt okozott.

Forrás: bama.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!