Külföld

2016.04.04. 10:33

Offshore-botrány - Mubarak idősebb fia is a leleplezett világpolitikai személyiségek között van

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök idősebb fia is a panamai offshore-botrányban leleplezett világpolitikai személyiségek között van - adta hírül hétfőre virradó éjjel a Mada Masr című egyiptomi független hírportál.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A panamai papírok között több helyütt előkerül Aláa Mubarak egyik cége, a Brit Virgin-szigeteken székelő Pan World Investments. A Mada Masr szerint a 2011-es forradalmat követően az Egyesült Királysághoz tartozó szigetek hatóságai elrendelték a cég vagyonának befagyasztását. 

A volt egyiptomi államfő és két fia ellen több nagyszabású korrupciós per is indult a Mubarak-rezsim 2011-es megdöntése után. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű szervezet 2013-ban azt jelentette, hogy a Mossack Fonsecát 37 ezer 500 dollárra (10,3 millió forint) büntették, mert nem világította át Aláa Mubarakot annak ellenére, hogy magas kockázatú ügyfélnek számított.
A súlyos gazdasági válsággal küszködő észak-afrikai ország kincstára évente körülbelül 5 milliárd egyiptomi font (155 milliárd forint) adóbevételtől esik el amiatt, hogy cégek adóparadicsomok segítségével takargatják nyereségeiket - derül ki egy 2015-ös tanulmányból, amelyet az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyi Jogokért nevű nem kormányzati szervezet adott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!