Külföld

2015.09.18. 19:29

Győri Enikő: Európa tanulhat abból, ahogy Spanyolország déli határait védi

Európa tanulhat abból, ahogy Spanyolország déli határait védi - mondta Magyarország madridi nagykövete az MTI-nek pénteken, miután látogatást tett Ceutában, az észak-afrikai spanyol enklávéban.

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

A város marokkói határát 8,7 kilométeren határolja 6 méter magas dupla kerítés, amelyet 1998-ban építettek az Afrika felől érkező illegális bevándorlás megakadályozása érdekében.

Spanyolország nem azért emelte a kerítést, "mert szeretnek falak mögött élni, hanem mert lehetetlen helyzetet produkált az élet" - fogalmazott Győri Enikő.

Mint mondta, mindennap vannak olyanok, akik megpróbálnak illegálisan bejutni Ceuta területére Marokkó felől. 

Amellett, hogy a 24 órás határzárat technikailag is folyamatosan fejlesztik, a két szomszédos ország, Marokkó és Spanyolország együttműködése miatt hatékony a határvédelem. Példaként említette, hogy egy egyezmény alapján Marokkó visszafogadja az illegális határátlépőket, és beszélt arról is, hogy Spanyolország részt vesz a marokkói határőrök kiképzésében.

A nagykövet megbeszélést folytatott Nicolás Fernandez Cucurull spanyol kormánymegbízottal és Juan Jesús Vivas Larával, Ceuta autonóm város elnökével.

Arra a kérdésre, hogy a spanyol elöljárók miként értékelték a jelenlegi magyarországi helyzetet, azt mondta: "értik, hogy mit jelent a külső határon lenni, ráadásul egy bonyolult helyzetben, őket is sokat kritizálták különböző emberi jogi szervezetek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!