Külföld

2014.11.10. 20:53

Brit szendvicsgyár: ''Nemcsak magyarokat toborzunk''

Cáfolta hétfőn az egyik legnagyobb nagy-britanniai élelmiszeripari vállalat, hogy épülő angliai szendvicsgyártó üzemébe kizárólag magyar munkaerőt toborozna.

Az ír tulajdonú Greencore, amely évi 430 millió szendvicset gyárt a legnagyobb brit szupermarket-hálózatok számára, a közép-angliai Northampton városában építi új üzemét 30 millió fontos (csaknem 12 milliárd forintos) beruházással.

A Daily Mail című konzervatív brit tömeglap, amely szinte szélsőségesen EU- és bevándorlásellenes alapállásáról ismert, hétfőn felháborodott hangvételű elsőoldalas cikket közölt arról, hogy a Greencore 300 magyar munkavállalót toboroz a 2016-ban megnyíló northamptoni üzembe, miután az álláshirdetésekre a helybéliek közül alig jelentkezett valaki.

A cikk szerint, amely a "Hát nincs már senki Nagy-Britanniában, aki képes lenne megcsinálni egy szendvicset?" szalagcímmel jelent meg, az angol városban nyolcezer a nyilvántartott munkanélküliek száma, ami helyi szinten megfelel a 6,8 százalékos országos munkanélküliségi rátának, ám a közeli Lutonban 8,7 százalék, Corby városában 9,5 százalék az állástalanok aránya.

A Mail szerint Magyarországon alig haladja meg a 7 ezer fontot az éves átlagkereset, ám a northamptoni üzem majdani munkavállalói akkor is csaknem kétszer ennyit keresnének, ha csak a törvényes brit minimálbért kapnák.

A Greencore szóvivője azonban hétfő este az egész sztorit cáfolta a Northampton Chronicle & Echo című helyi hírportálnak nyilatkozva.
Az illetékes kijelentette, hogy összesen sem keresnek az új üzembe 300 munkatársat - a gyárban 250-en dolgoznak majd -, és az sem igaz, hogy a cég csak magyarokat toboroz. A szóvivő szerint a vállalat "felvételi felhívások egész sorát" tette közzé helyben, és nagyon meg van elégedve helybéli jelentkezők számával.

Az EU-bevándorlás mára a brit belpolitika első számú vitatémájává vált, és az uniós társállamokból - főleg a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból - érkező munkavállalók nagy száma a legfőbb hivatkozási alapja az unión belüli szabad munkaerőmozgás korlátok közé szorítását szorgalmazó kormányzati megnyilvánulásoknak.

David Cameron brit miniszterelnök az elmúlt hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy a brit kormány álláspontja szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!