Külföld

2014.03.03. 06:13

Oscar-díj - A 12 év rabszolgaság a legjobb film, Blanchett és McConaughey is nyert

A brit Steve McQueen történelmi drámája, a 12 év rabszolgaság kapta a legjobb filmnek, Cate Blanchett a legjobb női, Matthew McConaughey pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart.

Szabó Zoltán

Nem mindenben lett tehát igaza annak a látnoknak, aki Sandra Bullockot vízionálta a legjobb női főszereplőnek. Amúgy filmje, a Gravitáció az est nagy győztese lett a 86. Oscar-díjátadó gálán, Nem „csak” azért, mert a legjobb rendezőnek választott mexikói Alfonso Cuarón történelmet írva lett a kategória első latin-amerikai díjazottja. Hanem azért is, mert az est nagy nyertese Cuarón űrdrámája lett: tíz jelöléséből hetet váltott díjra. Oscar-szobor nélkül maradt viszont David O. Russell szintén tíz kategóriában jelölt és nagy esélyesnek kikiáltott Amerikai botrány című filmje, valamint Martin Scorsese öt kategóriában esélyes alkotása, A Wall Street farkasa.

A 12 év rabszolgaság – az első legjobbnak választott film, amelyet fekete bőrű rendező jegyez – , meghozta az első Oscar-díjat Brad Pittnek, aki korábbi négy jelölése után producerként vehette át az aranyozott szobrocskát. Az alkotás kilenc jelöléséből három esetben diadalmaskodott, elnyerte a legjobb női mellékszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is. A legjobb eredeti szkript A nő című filmé lett. Spike Jonze nemcsak írója, hanem rendezője is a filmnek. Az Aviátor után második Oscar-díját nyerte a 44 éves ausztrál színésznő, Cate Blanchett, akit a Woody Allen Blue Jasmine című filmjében nyújtott alakításáért jutalmaztak. A szerepéért alaposan lefogyó McConaughey, a nyolcvanas években játszódó AIDS-dráma sztárja először kapta meg az Oscar-díjat és először is jelölték. Filmbéli partnere, Jared Leto vette át a legjobb férfi mellékszereplő díját. A nőknél a kenyai Lupita Nyong’o első fekete bőrű afrikai színésznőként nyerte el az Oscart. A legjobb idegen nyelvű film Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása lett. Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart. Sorrentino filmjének korábban többek között az Európa Filmdíjat is odaítélték.A legjobb egészestés animáció a Jégvarázs lett, a film meghozta az első Oscar-díjat e kategóriában a Disney animációs stúdiónak.

A legjobb dokumentumfilmért a 20 Feet from Stardom, a legjobb rövid dokumentumfilmért pedig a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című alkotást jutalmazták Oscarral. Utóbbi 110 éves hőse, a világ legidősebb holokauszt-túlélője, Alice Herz-Sommer a napokban hunyt el. A technikai díjak javát a Gravitáció vitte el: legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés díját és a vizuális effektusokért járó szobrot is elnyerte, és ez a film diadalmaskodott az operatőrök között is. Ráadásul Steve Price révén a Gravitációé lett a filmzenéért járó Oscar-szobrocska is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!