Külföld

2013.09.01. 11:47

Titkos adatgyűjtés - Spiegel: az NSA a francia diplomáciát és az al-Dzsazírát is megfigyelte

A francia diplomácia és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió belső kommunikációját is megfigyelte az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - írja a Der Spiegel.

MTI

A német hírmagazin a hétfőn utcára kerülő számában az NSA korábbi munkatársától, Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az NSA támadásokat intézett a francia diplomácia úgynevezett virtuális magánhálózata (VPN) ellen. A párizsi külügyminisztériumot, a külképviseleteket és konzulátusokat összekötő hálózat elleni támadásokat a "sikertörténetek" között említi egy szigorúan titkos minősítésű 2010-es dokumentum, amely szerint az amerikai szolgálat a műveletek révén hozzáfért a francia külügy számos "érzékeny" adatához.

Egy másik, ugyancsak 2010-es dokumentum a megfigyelési célpontok között említi a washingtoni francia nagykövetséget és a New York-i francia ENSZ-képviseletet - írta a Der Spiegel. A lap szerint a Snowden-féle iratokból kitűnik, hogy az NSA szakemberei lehallgató-készülékeket rejtettek el mindkét diplomáciai képviseleten.

Az NSA-tól kiszivárogtatott anyagok szerint az Egyesült Államok csak négy országban - Kanadában, Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandban - bízik meg annyira, hogy nem gyűjt róluk információkat titkosszolgálati eszközökkel. Washington további, nagyjából harminc országot úgynevezett harmadik félként tart számon, ami azt jelenti, hogy lehetséges velük az együttműködés, de a titkosszolgálati tevékenység tárgyává is válhatnak. Köztük van Franciaország is. Egy úgynevezett fontossági lista szerint az NSA-t elsősorban a francia külpolitikára, a hadiiparra és a francia gazdaság állapotára vonatkozó információk érdeklik.

Az NSA tevékenysége körül júniusban kitört botrány megterheli a francia-amerikai viszonyt. Francois Hollande francia államfő júliusban közölte: addig nem folytatódhatnak az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötését célzó tárgyalások, amíg Washington nem ad garanciát arra, hogy befejezi a Franciaország utáni kémkedést.

A Der Spiegel egy másik beszámolója szerint az NSA a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió belső kommunikációja iránt is érdeklődik. Egy 2006-os jelentés szerint az ügynökség úgynevezett hálózatelemzési központja "figyelemre méltó sikereket" ért a tévétársaság vállalati kommunikációs rendszerének megfigyelésében. Sikerült számos "érdekes célpont" adataihoz hozzáférni. Ezeket további elemzés céljából átadták az NSA illetékes ügyosztályainak - áll a jelentésben.

Egy korábban keletkezett dokumentum alapján az NSA szakemberei úgy vélték, hogy a hírtelevíziónál megfigyelésre kijelölt célpontok "hírszerzési szempontból releváns információk komoly lehetőségeket rejtő forrásai" lehetnek.
Az al-Dzsazíra a világ egyik legnézettebb hírtelevíziója. A csatorna több alkalommal nyilvánosságot biztosított az al-Kaida terrorszervezetnek, és néhai vezetőjének, Oszama bin Ladennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!