Külföld

2013.09.06. 11:22

Jurnalul National, The New York Times írása Magyarországról

A francia-német megbékélési modell kapcsán a román-magyar valódi megbékélést hiányolja a Jurnalul National című román napilap.

MTI

A román balközép kormányban lévő Konzervatív Párthoz (PC) közel álló újság felidézi, hogy Joachim Gauck német államfő és Francois Hollande francia elnök a minap az Oradour-sur-Glane-i mészárlás áldozataira emlékezett a nácik által felgyújtott falu templomának romjainál.

A szerző szerint a román-magyar megbékélési folyamatban nincs példa a román és magyar politikusok hasonló gesztusára. Ennek fő oka szerinte az, hogy Magyarország mindig "Trianon igazságtalanságában talált igazolást agresszív tetteire", és a magyar politikusok emiatt nem kérnek bocsánatot azért, amit a magyar hadsereg Erdélyben tett a románokkal. A szerző példaként a második világháború idején Észak-Erdély visszacsatolásakor elkövetett szilágysági vérengzéseket említette. Dicsérte a szerző Adrian Nastase volt kormányfőt az aradi vértanúk emlékparkjának létrehozataláért, és úgy véli, hogy "Traian Basescu csak a pártvonalon történő megbékélésnek volt a híve".

A szerző szerint Tőkés Lászlónak a 2009-ben odaítélt magas rangú román állami kitüntetése nem járul hozzá a megbékéléshez, mint ahogy "Budapest konoksága sem, hogy horthysta háborús bűnösöket állít példaképként a fiatalabb nemzedékek elé" - olvasható a Jurnalul Nationalban. Erdély hovatartozása alapvetően szunnyadó ügy volt a kommunista uralom alatt Magyarországon, ám a konzervatív Fidesz 2010-ben történt megválasztása és a Jobbikhoz hasonló ultrajobboldali pártok ezt követő felemelkedése "újból lángra lobbantotta az ügyet, miután elfogadták az állampolgársági törvényt, amely minden magyarnak, akárhol is volt, útlevelet és teljeskörű választójogot biztosított" - írta a The New York Times internetes kiadásában csütörtökön.

A Magyarország-Románia selejtező csak részben szól a labdarúgásról című írásában James Montague. A szerző szerint ez a politika feldühítette a szomszédos országok kormányait, különösen azokét, amelyekben jelentős magyar ajkú népességcsoportok élnek, amelyek közül több nagyobb autonómiát szeretne és szorosabb kötődést Budapesthez. A cikk szerint Romániában másfél millió "magyar ajkú" él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!