Külföld

2013.06.19. 11:24

Árvíz a lourdes-i zarándokhelynél: egy ember meghalt

Egy 70 éves nő meghalt szerdára virradó éjjel a délnyugat-franciaországi zarándokhely, Lourdes közelében, Pierrefitte-Nestalas nevű településen a Gave de Pau folyó áradása miatt. A környékről 2 ezer embert telepítettek ki.

MTI

Az áldozat éppen autóba ült a férjével, amikor a víz elsodorta a járművet velük együtt. A házaspár megpróbált kiszabadulni az autóból: a nőt ekkor elsodorta a víz, férjét viszont a gépjárműnek szorította, így őt meg tudták menteni a tűzoltók - közölte Hautes-Pyrénées megye prefektúrája.   

A Gave de Pau folyó kedd délután lépett ki a medréből a környékbeli hegyekben leesett hatalmas mennyiségű csapadék és a hőmérséklet ugrásszerű megemelkedése következtében a Pireneusokban hirtelen lezajlott hóolvadás miatt. A folyó vízszintjének csökkenése szerda délelőtt megkezdődött.   

Delphine Batho környezetvédelmi és Manuel Valls belügyminiszter szerdán a városba látogat. A zarándokhelyet kedden teljesen le kellett zárni az árvíz miatt. A barlangot - ahol a katolikus hit szerint Szűz Mária 1858-ban megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous parasztlánynak - közel másfél méteres víz borította, s a föld alatti bazilikát is elöntötte a víz. A Gave partján található szállodákból több ezer vendéget helyeztek át magasabban fekvő hotelekbe.   

Szerda délelőtt Párizs környékén kezdődtek hatalmas viharok, a Météo France meteorológiai intézet a főváros körüli nyolc megyében narancs színű riasztás rendelt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!