Külföld

2013.04.22. 09:15

A fukusimai helyzet javítására szólított fel a NAÜ

Egyes létfontosságú rendszerek fejlesztésére szólította fel a két évvel ezelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű üzemeltetőjét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn, miután a létesítményben számos üzemzavar történt az utóbbi hetekben.

MTI

A NAÜ közleménye szerint "jelentős eredményeket értek el a Fukusima-1 atomerőműben a 2011. márciusi baleset óta", a többi között megoldották a reaktorok és az elhasznált fűtőelemeket tároló medencék folyamatos hűtését, ezenkívül a helyszínen felgyülemlett radioaktív víz megtisztítását illetően is előrelépések történtek. Ugyanakkor Japán továbbra is komoly kihívásokkal néz szembe a létesítmény leszerelése ügyében.

Az erőművet birtokló TEPCO energiavállalatnak folytatnia kell erőfeszítéseit az alapvető fontosságú rendszerek megbízhatóságának javítására, a létesítmények szerkezeti integritásának felmérésére és a külső veszélyforrások elleni védekezésre - olvasható a szervezet honlapján közzétett értékelésben.

A NAÜ szakemberei a japán kormány meghívására a múlt héten találkoztak a TEPCO vezetőivel, valamint helyszíni szemlét tettek a leszerelés alatt álló létesítményben, s ennek tapasztalatai alapján adták ki értékelésüket az ottani állapotokról.

A nemzetközi szervezet néhány órával azt követően tette közzé figyelmeztetését, hogy közel négy órán át szünetelt a hűtés a fukusimai kettes reaktor fáradt fűtőelemeit tároló medencében, vélhetően egy patkány okozta rövidzárlat miatt.
Hasonló baleset történt az erőműben márciusban, akkor 29 órán át nem üzemelt a hűtés egy rágcsáló miatt.

A korábban a reaktorok hűtésére használt sugárszennyezett víz tárolása is gondot okoz a TEPCO-nak, miután az elmúlt hetekben a folyadékot tartalmazó hét tartályból három is ereszteni kezdett, az egyikből legalább 120 köbméter sugárszennyezett víz jutott a talajba.
A TEPCO úgy döntött, hogy mind a hét víztározóból átszivattyúzza a 23 600 köbméter vizet erősebb szerkezetű acéltartályokba, ami júniusig is eltarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!