Külföld

2012.03.28. 20:03

Új helyen temetnék el Szaddám Huszein maradványait

Az iraki hatóságok nem engedélyezik ezentúl Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök sírjának látogatását, és azt tervezik, hogy máshol temetik el a kivégzett vezető maradványait, mert véget akarnak vetni a tömeges zarándoklatoknak.

MTI/ITAR-TASZSZ

Az al-Arabíja hírtelevízió szerdai beszámolója szerint a rokonok már megkapták a belügyminisztérium értesítését, amelyben azt kérik tőlük, hogy keressenek más nyughelyet Szaddám Huszeinnek.

A volt iraki elnökön 2006. december 30-án hajtották végre a halálos ítéletet, s másnap már el is temették szülőfalujában, az észak-iraki Tikrít közelében lévő Audzsában. Szaddám Huszeint nem a település temetőjében, hanem a faluközpontban egy olyan épületben helyezték örök nyugalomra, amelyet még az ő hatalmának idején építettek. Audzsában nyugszik Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj is, akiket amerikai katonák öltek meg 2003-ban.

Haszan an-Nada, a néhai diktátor egyik rokona szerint a hatósági emberekben aggodalmat kelt Szaddám Huszein népszerűségének erősödése. Hozzátette, hogy évről évre egyre többen keresik fel Szaddám Huszein sírját. A hatóságokkal való konfliktus elkerülése érdekében a rokonok elzárták a sírt a nyilvánosság elől, bár ezt teljesen mértékben nem tudják megtenni, mivel Szaddám Huszein mellett nyugszanak elődei, Abdel Kerim Kászem és Abdel Rahmán Aref volt elnökök.

A település helyi elöljárója és Szalaheddin tartomány kormányzója is bekapcsolódott az ügybe, s azt szeretnék elérni, hogy a kormány vizsgálja felül döntését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!