Külföld

2012.01.03. 10:40

Megfenyegette a Bildet a német államfő

A német államfő megfenyegette az ország legnagyobb példányszámú napilapját - írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung, amely szerint Christian Wulff büntetőjogi eljárást helyezett kilátásba egy reá nézve kedvezőtlen cikk megjelenésének esetére a Bild főszerkesztőjénél.

MTI

A beszámoló szerint Wulff tavaly decemberben felhívta a több milliós példányszámú bulvárlap főszerkesztőjét azzal a céllal, hogy megakadályozza a félmillió eurós baráti kölcsönéről szóló cikk megjelenését. A főszerkesztőt nem érte el, ezért a rögzítőjén üzenetet hagyott, amelyben egyebek között magánindítványos eljárást helyezett kilátásba a témát feldolgozó újságírók ellen.
   
A Süddeutsche Zeitung szerint az államfő környezetében úgy vélik, "nem volt túlzottan szerencsés" felhívni a legnagyobb példányszámú újság főszerkesztőjét és "dühödt kirohanást" intézni ellene. Újságírók körében pedig derültséget kelt, hogy Wulff üzenetrögzítőre beszélt, hiszen így minden egyes szavát dokumentálta a hívott fél. Később az államfő ismét felhívta Kai Diekmannt, akit ezúttal elért, és sajnálatát fejezte ki az üzenet miatt, mire Diekmann kijelentette, hogy lezártnak tekinti az ügyet - írta a Süddeutsche Zeitung. 
   


Ugyanakkor az 500 ezer eurós hitel ügyét korántsem zárta le a naponta csaknem 3 millió példányban megjelenő Bild. A lap egy nappal az első telefonhívás után részletesen beszámolt a kölcsönről, amelyet Christian Wulff egy baráti vállalkozó családtól kapott még 2008-ban, amikor Alsó-Szászország miniszterelnöke volt. 2010-ben, amikor a tartományi gyűlésben ellenzéki képviselők egy másik üggyel összefüggésben a vállalkozóhoz fűződő üzleti kapcsolatai iránt érdeklődtek, Wulff azt állította, hogy nincs és nem is volt üzleti jellegű kapcsolata a vállalkozóval. A Bild értelmezése szerint Wulff ezzel félrevezette a tartományi törvényhozást.
   
Az első cikk december közepén jelent meg, és azóta az államfő szinte folyamatosan magyarázkodásra kényszerül. Nyilatkozott írásban, szóban, és nyilvánosságra hozott számos dokumentumot, de az ellentmondásos elemek száma egyre nőtt a történetben. Így például az államfő december 15-én kiadott közleményéből arra lehetett következtetni, hogy a baráti kölcsönt már kiváltották egy teljesen hétköznapi, szabályos lakáshitellel. Az érintett bank viszont december végén azt közölte, hogy csak a napokban véglegesítették a szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!