Külföld

2011.06.20. 12:37

Tűz ütött ki az INA sziszeki olajfinomítójában

Zágráb - Tűz ütött ki hétfőn az INA horvát olaj- és gázipari társaság sziszeki (Sisak) olajfinomító üzemében - jelentette a horvát állami televízió.

MTI

"A tűzoltók próbálják elfojtani a lángokat. A helyszín felett mintegy 200 méteres füstoszlop magasodik" - szólt a jelentés.
   
A hírt közleményben erősítette meg az INA, hozzátéve, hogy az üzemben nyersolaj kapott lángra. A közlés szerint "áldozatok nincsenek, s a tűz nem fenyegeti a környezetet".
   
A közép-horvátországi városban lévő, napi 60 ezer hordós kapacitású finomító az INA tulajdona, a társaság részvényeinek 47,46 százaléka azonban a Mol magyar energetikai vállalatnál van. A sziszeki üzemben 2010 januárjában is pusztított tűz.
   
Az INA-nak két olajfinomítója van az országban, a nagyobbik az észak-adriai Fiume (Rijeka) városában található. Mindkét gyártelepen korszerűsítési munkák zajlanak, hogy a cég az Európai Unió piacaira is tudjon szállítani.
   
Horvátország karnyújtásnyira van az uniós csatlakozási tárgyalások lezárásától, s valószínűleg két év múlva, 2013 nyarán csatlakozhat az Európai Unióhoz.
   
Az INA Horvátország egyik legnagyobb vállalata, s a feldolgozás mellett jelentős kitermelési tevékenységet is folytat: Horvátországon kívül Egyiptomban, Angolában és Szíriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!