Külföld

2011.05.22. 16:19

Halálra ítéltek egy tüntetőket gyilkoló egyiptomi rendőrt

Kairó - Halálra ítélt egy egyiptomi bíróság vasárnap egy rendőrt, aki húsz tüntetőt lőtt le a Hoszni Mubarak elnök uralma elleni, január 25-től február 11-ig tartó népfelkelés idején.

MTI

Mohamed Ibráhim Abdel-Monemet - a rendfenntartó erők első olyan tagját, akit az említett eseményekben elkövetett gyilkosságokért ítélnek el - bűnösnek találták abban, hogy "lőfegyverrel és véletlenszerűen" megölt húsz tüntetőt, és megsebesített 15-öt, azt próbálva megakadályozni, hogy a demonstrálók elfoglaljanak egy kairói rendőrőrsöt január 28-án, "a harag péntekén", a lázadás egyik legvéresebb napján.

A bíróság a törvényeknek megfelelően Ali Gomaa egyiptomi főmuftihoz terjeszti fel az ítéletet. A főmufti, akinek feladata a kormány megbízásából az iszlám törvény értelmezése, s annak keretében a halálos ítéletek jóváhagyása, ritkán mond ellent az igazságszolgáltatás döntéseinek. Az ítélet a mufti döntése után június 26-án emelkedhet jogerőre.

Hivatalos adatok szerint 846 halottja és több ezer sebesültje volt a Mubarak elleni népfelkelésnek.

Az exelnök jelenleg előzetes letartóztatásban van a vörös-tengeri Sarm-es-Sejk egyik kórházában, miközben vizsgálat folyik ellene a tüntetők halála ügyében. Belügyminisztere, Habíb el-Adli és hat másik vezető ellen per folyik annak vádjával, hogy parancsot adtak éleslőszer használatára a demonstrálókkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!